PlusColumn

Fifa 17 is wel heel anders dan Pacman

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Mam, The Journey is zóóó cool. Je kunt gesprekken voeren met je
trainer, je leert omgaan met de media, je hebt zelfs een eigen Facebook­pagina. Je ziet echt wat er allemaal komt kijken bij het leven van een profvoetballer. Héél leerzaam hoor."

Mijn zoontje gooit een nieuw wapen in de strijd om wat langer Fifa 17 te mogen spelen op z'n PlayStation. Als ik hem met opgetrokken wenkbrauwen aankijk, voegt hij nog toe: "Voor mijn Engels is het ook heel goed."

De meeste jongens van zijn team hadden het nieuwe spel op de releasedatum in huis. Mijn zoontje koerste vorige week met zijn verjaardagsgeld in een envelopje naar de speelgoedwinkel. Sinds 2012 komt elk jaar een nieuwe versie van het voetbalspel ons huis binnen. Op een rommelmarkt heeft hij zelfs eens nog oudere edities gekocht.

"Maar wat moet je daar dan mee, jongen?"

"Dan kan ik met Ronaldinho bij Barcelona spelen, dat is toch fantastisch?"

Er zijn dingen die je als ouder niet begrijpt. Zeker niet als je zelf van de pacmangeneratie bent. Zodra hij de controller in handen heeft, is hij vertrokken. Met een strak koppie van de inspanning murmelt hij voortdurend mee.

"Lekker Hunter, wat een actie! Nee! Hoe kan je zo dom zijn! Hoezo belabberd schot?!" Als ik hem roep omdat het eten klaar is, krijg ik geen antwoord. Ik had het kunnen weten. Als hij speelt, hoort en ziet hij niks.

Na twee, drie keer roepen: "Ja wacht even, alleen dit potje afmaken." Maar die potjes duren eindeloos als het aan hem ligt. Het is dat ik hem dwing te stoppen, anders zou hij verhongeren.

Hij wil altijd meer, ik altijd minder. Vergeleken met andere jongens komt hij er bekaaid vanaf. We hanteren strenge regels en al dat getrain bij Ajax helpt ook niet mee.

"Maar wat vind je er dan zo erg aan, mam?"

"Ik vind het geestdodend, schat."

"Maar het hoort bij het leven nu."

Daar heeft hij een punt. Mijn moeder noemde mijn muziek altijd 'geboems'. ­Vreselijk vond ik dat. Het benadrukte een ­generatiekloof. Tijden veranderen, of je het leuk vindt of niet.

Laatst dacht ik op televisie naar een wedstrijd te kijken. Bleek het Fifa 17 te zijn. En ik moet zeggen, de animatie was een stuk dynamischer dan menig echte wedstrijd. En nu Ajax onlangs een Fifa-speler heeft gecontracteerd kun je als gamer dus ook Ajacied worden.

Reageren? e.dikker@parool.nl

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden