Lezersbrieven

‘Festival als smeltkroes? Juist één grote homogene groep’

Festivals zijn zeker geen smeltkroes en moeten eens leren minimaliseren, schrijven twee Paroollezers  in reactie op het stuk van Wiecher Troost.

De Rollende Keukens in het Westerpark.Beeld Amaury Miller

Blank

Dat festivals een plek verdienen in de stad, daar wil ik best in meegaan. Maar om festivals voor te stellen als een smeltkroes waarin alle culturen en rangen en standen ­verbroederen (Het ­Hoogste Woord, zaterdag), is natuurlijk ­flauwekul. 

Festivals trekken typisch de (sub) cultuur waarvoor een festival aantrekkelijk is. Het Parool bewijst dit direct met de geplaatste foto van de rollende keukens in het Westerpark. Eén grote blanke groep mensen van pakweg tussen de 30 en 55 jaar. Ik heb op de foto één bezoeker kunnen ontdekken met een andere huidskleur.
Jeroen Bos, Amsterdam

Luister

Fantastisch stuk van Wiecher Troost (Het Hoogste Woord, zaterdag), alleen jammer dat er maar één kant wordt belicht.

Evenementen, prima, maar waarom moet dit ­gepaard gaan met dusdanige keiharde muziek dat de festivalgangers met oordoppen in moeten feestvieren en de woonwijk op 100 meter afstand stapelgek wordt van het eentonige gebonk, en dat 12 uur lang?

Niet van elk festival hebben we last, dus het kan wel! Wij wonen in Tuindorp Oostzaan, achter de NDSM-werf, een wijk waar de huizen deels in een ‘hoefijzerachtige opstelling’ zijn gebouwd. Dat betekent dat het enorm resoneert. Helaas wil de gemeente dat niet horen en vindt die alles maar ­onzin.

Zelfs geijkte metingen die wij ­kunnen overleggen waarin duidelijk te zien is dat de norm wordt overschreden, worden weggewuifd. Er wordt zelfs beweerd dat er niet wordt geklaagd! Wij weten wel beter. Zelfs vanuit Landsmeer en Oostzaan ­komen de klachten.

Als de festivalorganisatoren eens de koppen bij elkaar steken en van elkaar leren hoe je overlast echt kunt minimaliseren, ja, dan kunnen we misschien meer begrip voor elkaar (de bewoners van de woonwijken en de organisatoren) opbrengen.

Dat zou een goede start zijn. Draai het niet de kant op dat alles moet kunnen en iedereen verder zijn mond moet houden. Ook dat is democratie. Luister naar elkaar!
Nel van Rootzelaar, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden