PlusRepubliek Amsterdam

Femke Halsema wordt ongeduldig

-

Ruben Koops
null Beeld STEEN
Beeld STEEN

Hij zat net een half jaar op zijn post, toch legt Mark de Boer, de hoogste veiligheidsbeambte van de gemeente Amsterdam, zijn functie neer. Desgevraagd bevestigt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema het vertrek van De Boer, directeur Open­bare Orde en Veiligheid. Per 1 april stopt hij, 'uit persoonlijke overwegingen.'

Dat is typisch zo'n formulering waar van alles achter kan zitten. Zijn vertrek is dan ook het gesprek van de week onder hogere ambtenaren in de Stopera. Want De Boer is de zoveelste hoge ambtenaar die opstapt. Sinds het begin van dit jaar is ook de functie directeur Communicatie vacant, die pas anderhalf jaar vervuld was, net als de functies hoofd van de afdeling Externe Betrekkingen en hoofd van de afdeling Bestuursadvisering. ­Allemaal topambtenaren die onder de verantwoordelijkheid van Halsema vallen.

Waarom deze leegloop? Het vertrek van De Boer is vooral een teken dat de burgemeester haar geduld aan het verliezen is. De Boer was sinds augustus 2018 verantwoordelijk voor de geplaagde ­afdeling Openbare Orde en Veiligheid. Daar werken ongeveer tachtig mensen. In 2017 werd een van hen, die zich ­bezighield met het antiradicaliseringsbeleid, ontslagen wegens vermoedens van fraude.

Het ontslag en de daaropvolgende ophef legden een verziekte werksfeer bloot. De afdeling was te veel op zichzelf gericht en organisatorisch had de leiding steken laten vallen. De oorzaak hiervoor lag volgens externe deskundigen onder meer bij wijlen burgemeester Van der Laan, die weinig tegenspraak zou dulden waardoor er veel jaknikkers rondliepen op de afdeling.

Na zijn overlijden vertrok de toenmalig directeur in 2018 met stille trom. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zag het als topprioriteit om snel weer een goede directeur Veiligheid aan te trekken, voordat de onervaren Halsema zou aantreden en hield zich persoonlijk bezig met de komst van De Boer. Nu is hij de tweede directeur Veiligheid in een jaar tijd die vertrekt.

Rondom Halsema valt te horen dat De Boer te onervaren is voor de functie. Op het eerste gezicht geen verrassing, voor hij in Amsterdam begon, was hij lang communicatiebaas van de gemeentes Utrecht en Rotterdam. Van veiligheidsbeleid en risicobeheersing had hij minder kaas gegeten.

Toch is die verklaring vreemd, want volgens Van Aartsen, die zelf zeer ervaren is, was De Boer wél geschikt voor de post. Aannemelijker is dat hij de hervorming van de veiligheidsafdeling niet snel genoeg voor elkaar heeft gekregen. De Boer gaat een andere functie vervullen binnen de gemeente Amsterdam.

Ruben Koops Beeld Wesley van Zutphen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

Het is niet voor het eerst dat burgemeester Halsema ongeduldig wordt. Ook brandweercommandant Leen Schaap heeft begin maart publiekelijk van haar te horen gekregen dat hij voor het begin van de zomer zichtbare vorderingen moet ­maken met de hervorming van het brandweerkorps. Het laat zich raden wat Schaap anders te wachten staat.

Naast de druk om snel resultaat te leveren, zou ook meespelen dat Halsema liever zelf de mensen aanwijst die in haar ­directe omgeving werken.

Dat is vanuit haar perspectief best voor te stellen, maar als dat echt de reden is dat De Boer zich genoodzaakt voelt om op te stappen, zou dat funest zijn voor het vertrouwen van ambtenaren in de burgemeester. Dan wordt de adviseur belangrijker dan het advies en bestaat het risico dat de burgemeester naar de mond gepraat zal worden.

Laat dat nu precies de oorzaak zijn waardoor de afdeling Openbare Orde en Veiligheid de afgelopen jaren in de problemen is gekomen.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden