Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Fanfare vol heldhaftigheid: dit stuk van Aaron Copland

PlusErik Voermans

Er is geen ontkomen aan: wie Fanfare for the Common Man van Aaron Copland hoort, zal opstaan, een stoere positie aannemen, de benen in een iets te brede spreidstand plaatsen – de ene voet iets voor de andere – een heldhaftige blik opzetten en in de verte turen, met een platte hand tegen het voorhoofd, als de klep van een onzichtbare pet.

Die ingebakken heldhaftigheidsreflex was geen toeval. Copland schreef het korte stuk, dat met wind mee net onder de drie minuten blijft, in 1942 op verzoek van de toen beroemde Britse dirigent Eugene Goossens, de kleinzoon van Eugène Goossens, ook een bekende dirigent, die zijn naam nog met een accent grave schreef.

Joe-dzjíen, die chef was van het Cincinnati Symphony Orchestra, had ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aan Britse componisten gevraagd een fanfare te schrijven waarmee hij elk concert zou beginnen. Datzelfde vroeg hij tijdens WO II, nu aan Amerikaanse componisten.

Van de achttien fanfares die Goossens in 1942 kreeg toegestuurd, zijn er zeventien alweer vergeten. Maar die van Copland hield repertoire en werd zelfs een grote hit in de klassieke muziek. Ook Copland was er tevreden over. Hij bewerkte het thema van zijn fanfare vier jaar later in de finale van zijn Derde symfonie.

Met een bezetting van vier hoorns, drie trompetten, drie trombones, tuba, pauken, grote trom en tamtam heeft het stuk een krachtige en door de afgewogen harmonieën zelfs een ontroerende uitwerking. De muziek confronteert de luisteraar met iets groots en onvatbaars, dat op vele manieren valt te interpreteren.

De titel is van Copland zelf – zijn communistische sympathieën brachten hem in de era van McCarthy in moeilijkheden.

Emerson, Lake & Palmer hadden met hun versie in 1977 een hit. Copland vond die ‘wel geinig’.

Erik Voermans, muziekredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden