Lezersbrief

'Evenementenbeleid moet snel van tafel'

Het coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam leek op een brochure van festivalorganisatoren, vindt Johnas van Lammeren. 'Amsterdam moet een stad worden waarin de gemeente rekening houdt met rust en recreatie voor de inwoners.'

Het Parool
Strafwerk Festival op Blijburg Beeld Amaury Miller
Strafwerk Festival op BlijburgBeeld Amaury Miller

Dit weekend startte officieel het festivalseizoen. Festivalgangers op het NDSM-terrein én duizenden Amsterdammers tot kilometers verderop 'genoten' van de bastonen. Het regende klachten van ­Jordaan en Westerpark tot Overtoom.

Decibelmeters sloegen uit, kopjes trilden op tafel. Twitter ontplofte, men klaagde massaal op Facebook en het nummer van de gemeente was overbezet. Vriend en vijand van festivallend Amsterdam waren het eens: die volumeknop van DGTL stond écht te hoog. Toch ging de muziek niet zachter.

Waarom er zo veel overlast is? Amsterdam is de evenementenhoofdstad van Nederland volgens de site van de gemeente. Het coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en SP leek op een brochure van festivalorganisatoren. De bewoners zijn daar de dupe van: meer dan twintig uur ongewenste basgeluiden in je huis of tuin is niet normaal. Dit is nog maar de start: er komen nog honderden festivals aan. Dit college wil niet minderen en dat is het probleem.

Bezwaar maken
Aan al die Amsterdammers die dit weekend belden over geluidsoverlast meldde de gemeente dat de normen niet werden overschreden. En zo kreeg DGTL ruim baan voor de tweede dag. Bewoners bij De Gashouder hadden dubbel pech: na DGTL ging Awakenings door tot de ochtend.

Bewoners kunnen toch bezwaar maken? Helaas komt het bijna dagelijks voor dat stadsdelen de vergunning zeer kort voor het evenement verstrekken. Tijdig bezwaar maken is hierdoor onmogelijk. Als het bezwaar is afgehandeld, bereidt het festival de volgende editie alweer voor. Dat past niet bij een college dat democratisering zo belangrijk acht. Ik heb de burgemeester daarom met spoed om een overzicht gevraagd van alle evenementenvergunningen.

Amsterdamse parken zijn bedoeld voor bewoners. Een park biedt rust, ontspanning en buitenruimte. In het Amsterdam van dit 'groene' college is het park afgehekt en afgesloten voor bewoners bij de eerste zonnestralen. Ook de afspraken die flora, fauna en bodem beschermen in de parken worden niet nageleefd. Daarom moet dit evenementenbeleid snel van tafel. Er moet beter beleid komen waarin geluid en overlast worden beperkt. Een stad waarin de gemeente rekening houdt met rust en recreatie voor de inwoners.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden