Han Lips

Eva Jinek en het knapste jongetje van de klas

Han Lips
null Beeld KRO
Beeld KRO

Toen onze Frans een Fransje was/ Was hij aardig om te zien/ En ook een heel slim ventje/ Voor Frans had hij een tien. Het profiel dat Eva Jinek van Frans Timmermans maakte, kon natuurlijk niet om diens briljante taalvermogen heen. Frans kreeg bij zijn mondelinge eindexamen inderdaad een tien voor Frans. Maar we weten dat hij ook voor Engels, Duits, Italiaans en Russisch zijn hand niet omdraait.

Bij mij thuis lachen we daarom en bewonderen we hem daarom. Die dubbele reactie heeft niet iedereen. Er kwamen mensen in beeld die zijn vertoon van talenkennis potsierlijk vonden en mensen die daar met groot ontzag naar keken. Joris Vos, oud-diplomaat, wijt de negatieve reacties aan jaloezie.

Jinek liet mooi zien waar de enorme ambitie van Timmermans vandaan komt. Grootvader mijnwerker, vader bode op Nederlandse ambassades, waardoor kleine Frans tot een andere categorie behoorde dan de diplomatenkindjes. En toen werd hij minister van Buitenlandse Zaken, de baas van alle diplomaten. Volgens een vriend een droom die uitkwam.

Als presentatrice is Jinek snel, slim en spitsvondig. Die hoofdrol ligt haar. En als maker van een profiel als dat van Timmermans weet ze zich ondergeschikt te maken aan haar onderwerp. Ze komt wel in beeld als ze mensen interviewt of in een zaal zit waar Timmermans een prijs krijgt, maar ze dringt zich niet op de voorgrond. Het knapste jongetje van de klas kreeg alle - verdiende - aandacht.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden