Han Lips

Erik van Muiswinkel wierp zich op als duider des vaderlands

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Jinek met Erik van Muiswinkel, en Derk Bolt en Eugenio Follender.

Han Lips
Jinek Beeld NPO 1
JinekBeeld NPO 1

Lips moest er een flink offer voor brengen (lees: de hele avond naar Erik van Muiswinkel luisteren) maar eindelijk waren ze daar dan: Spoorloos-cameraman Eugenio Follender en zijn presentator die bij Jinek hun verhaal deden over de goed afgelopen ontvoering in Colombia.

Fijn om 'de cameraman' eens in beeld te zien, met een naam ook nog.

Follender en Derk Bolt aan tafel krijgen was een een-tweetje geweest: Spoorloos hoort ook bij de KRO-NCRV-familie. Maar het contrast met RTL Late Night was wel heel groot: daar moest positiviteitsgoeroe Nathan Rutjes als eindgast de kijkers vasthouden. Een hartstikke lieve jongen, die Rutjes, maar echt verrassend is zijn positiviteitsrubriek - boze mensen zijn niet lief! - niet meer.

Enigszins exemplarisch voor het programma waar het deel van uitmaakt is dat wel. Nog drie dagen, dan mag Humberto na een op meer vlakken bewogen seizoen met vakantie en op zoek naar zijn fris- en fruitigheid.

Goed, Bolt en Follender dan. Onbewogen vertelden ze hoe hun auto werd klemgereden, hoe ze een pistool op zich gericht kregen, hoe ze werden meegenomen en dagen met guerillabeweging ELN in de jungle op de vlucht waren voor het Colombiaanse leger.

Hadden Bolt en Follender onnodige risico's genomen? Eigenlijk niet. Gehuild? Nee. Bang voor de dood? Nee, al was het voor de families toch fijner om het te overleven.

Follender: "Het was een bedrijfsongeval." Bijzonder nuchtere kerels, die twee.

Eva Jinek begeleidde het gesprek warm, af en toe in de rede gevallen door opgewonden standje Van Muiswinkel die zich opwierp als duider des vaderlands, met verstand van álle onderwerpen aan tafel.

Letterlijke quote: "ELN zijn linkse jongens, die schieten niet meteen."

Bij Late Night sleepte Rutjes zich ondertussen naar het laatste positieve puntje: stoepkrijten was in veel gemeenten niet langer verboden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden