PlusColumn

Eric van der Burg heeft woede weer onder controle in nieuwe rol

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

De afgelopen maanden waren niet de beste in het politieke leven van Eric van der Burg.

Woedend was hij in maart, toen GroenLinks zijn VVD buiten het gemeentebestuur hield. Woedend én teleurgesteld. Als wethouder stond Van der Burg bekend als de meest linkse VVD'er. Hij dacht voldoende krediet te hebben opgebouwd om aan te mogen schuiven in het nieuwe, linkse college.

Maar GroenLinksleider Rutger Groot Wassink liet hem keihard vallen en koos godbetert voor D66, de partij die zich nota bene keerde tegen de linkse woningbouwplannen, die hij wél steunde.

Acht jaar lang was Van der Burg in al zijn vezels wethouder van Amsterdam, een rol die hij met veel energie en openlijke trots vervulde. Deze droombaan was hem ontnomen.

Van der Burg ging verder als raadslid en in de eerste weken maakte hij een verweesde indruk. Hij nam nauwelijks deel aan het debat en dat is best gek voor een fractievoorzitter. Van der Burg liet het woord aan partijgenoten Marianne Poot en Hala Naoum Néhmé, die konden uitgroeien tot belangrijkste criticasters van het linkse college.

Van der Burg zat vooral te klieren in de raadszaal, gaf te luid en te duidelijk commentaar vanuit de banken, lachte net even te hard. Van der Burg heeft, zo is duidelijk, moeite met een fluistertoon. En met zijn emoties.

Ondertussen leek ook zijn eigen VVD hem te ontglippen. De progressieve bloedgroep waartoe hij behoort, is in de partij aan de verliezende hand. De VVD gaat juist de andere kant op: conservatief, law-and-order.

Dit geluid was ook in de Amsterdamse raad duidelijk hoorbaar. Marianne Poot profileerde zich als hardliner in debatten over kraken en uitgeprocedeerden in de stad, Naoum Néhmé trok van leer tegen de sociale woningbouwplannen van het linkse gemeentebestuur.

Van der Burg wekte de indruk te vereenzamen in zijn partij. Het wachten was op zijn vertrek uit de raad, maar hij zit er nog steeds. En deze week, tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad, herpakte hij zich, met een betoog waarmee hij als senior in de raad uitsteeg boven het dagelijkse gekonkel.

Hij was niet uit op coalitie pesten, deelde complimenten uit, zelfs aan wethouder Udo Kock, zijn politieke aartsvijand.

Van der Burg stak zijn hand uit; laten we het samen doen. Een heel andere houding dan die van de linkse oppositie in de vorige periode, die vooral wrokkig en zuur was. Van der Burg heeft zijn woede ogenschijnlijk weer onder controle. Hij had zelfs plezier in zijn nieuwe rol. "Acht jaar heb ik mijn mond moeten houden, dat was pittig, nu mag ik eindelijk weer meedoen aan de Algemene Beschouwingen."

Hij vindt het politieke debat domweg te leuk om lang aan de zijlijn te blijven staan.

Natuurlijk zat Van der Burg daar niet om sympathie te kweken bij het college. Hij is politiek sluw genoeg om met zijn uitgestoken hand het college in een hoek te drukken: als het tussen rechtse oppositie en linkse coalitie alsnog misgaat, dan ligt dat niet aan hem.

Bovendien toonde hij de kwetsbaarheid van het linkse college, dat hoog van de toren blaast met een nieuwe lente en het nieuwe geluid, maar vooralsnog weinig voor elkaar bokst. Te hoge verwachtingen zijn onmogelijk waar te maken, waarschuwde hij. "Dan wordt u het college van broken dreams."

Volgens geruchten is Van der Burg in de race voor een plek in de Eerste Kamer. De laatste keer dat ik daar was, zat een senator heerlijk te knikkebollen in zijn bank. Dat is niks voor Van der Burg en Van der Burg is met zijn energie niks voor de senaat. De Amsterdamse politiek kan hem veel beter gebruiken.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden