Han Lips

Erdbrink weet zich geen raad met gevoelsleven van zijn Zomergast

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Andrea Maier.

Han Lips
Ontboezeming is voor Erdbrink doorgaans het sein om naar een volgende fragment te gaan Beeld NPO 2
Ontboezeming is voor Erdbrink doorgaans het sein om naar een volgende fragment te gaanBeeld NPO 2

Doet Epke over zestig jaar nog gewoon zijn oefeningen aan de rekstok in de recreatiezaal? Wel als we Andrea Maier rustig haar werk laten doen.

De hoogleraar interne geneeskunde doet in het Australische Melbourne belangwekkend onderzoek naar de mogelijkheden om de veroudering van het menselijk lichaam tegen te gaan. Een leeftijd van 130 jaar moet volgens haar binnen afzienbare tijd tot de mogelijkheden behoren.

Een fascinerend gegeven, en dat maakte Maier tot een aantrekkelijke Zomergast uit de categorie: gedreven wetenschapper neemt de kijker aan de hand mee voor een rondleiding door een voor leken ondoorgrondelijk vakgebied.

Na afloop wisten we onder meer dat de veroudering wordt ingezet vanaf de leeftijd van 25 jaar, en dat de grote klap komt zodra de trabekels het begeven, de draagmuurtjes van spierweefsel in de cellen.

Het levensverhaal van Maier maakte duidelijk dat de wetenschapper zelf ook over een stevige draagmuur beschikt. Haar vader had zijn gezin op jonge leeftijd in de steek gelaten, haar moeder was op jonge leeftijd aan een hersenbloeding overleden.

Hield dat laatste misschien verband met de keuze voor haar vakgebied, wilde interviewer Thomas Erdbrink weten. Nee, zei Maier lachend, dan had ze zich wel in bloedvaten verdiept.

Dat stroeve kleeft een beetje aan de presentator van dienst: hij zoekt geregeld het gevoelsleven van zijn gasten op, maar lijkt zich vaak geen raad te weten met de opbrengst.

Een ontboezeming vraagt om een zachte landing onder deskundige begeleiding, maar voor Erdbrink is het doorgaans het sein om naar een volgende fragment te gaan.

Aan de andere kant: hij is pas veertig en heeft dus nog negentig jaar de tijd om dat belangrijke onderdeel van het vraaggesprek in de vingers te krijgen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden