Han Lips

Er valt nog een hoop winst te behalen qua genderemancipatie

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: M/V/X.

M/V/X Beeld NPO 2
M/V/XBeeld NPO 2

De publieke omroep is al jaren in de ban van transgenders. Het begon in 2014 met Hij Is Een Zij, het eerste realityprogramma waarin transmannen en -vrouwen werden gevolgd.

Daarna volgden Love Me Gender (2016), Geslacht! (begin 2017) en de documentaire Genderbende (2017). Lips heeft het allemaal met buitengewone interesse en plezier bekeken.

Nu het laatste gendergerelateerde programma alweer een jaar geleden op de buis was, hoopt Lips eigenlijk dat het genre is opgedroogd. Dat transgenders geen eigen tv-serie meer hoeven, maar gewoon eens mogen aanschuiven bij een talkshow of tv-spelletje, zónder dat het transgender-zijn een onderwerp is. Uit De Kast zouden we nu tenslotte ook niet meer zo gauw tegenkomen.

In België valt nog wel een hoop winst te behalen qua (trans)genderemancipatie, zo bleek woensdagavond op NPO 2.

De NTR toonde daar de tweede aflevering van de serie M/V/X, van de Belgische VRT. Het programma schetst intieme portretten van vijf Vlaamse transgenders, die een moeizaam pad volgen om te worden wie ze zijn.

De moeder van Dylano (17) zag zijn transitie als 'de hel'. Wat deed hij haar aan? Ze zag hem niet eens meer als haar kind. "Ik zorgde ervoor, en dat was het."

Ook Selina (20) heeft moeite haar omgeving ervan te overtuigen dat ze echt geen gevaarlijke diersoort is. Werkgevers en huisbazen willen niets met haar te maken hebben.

Maar het was vooral Paulien, in de aflevering van woensdag pas tien weken openlijk vrouw, die Lips behoorlijk wist te raken. Wat een lef, om als 44-jarige die stap te zetten en om op make-up- en kledingcursus te gaan.

In- en intriest dat zij dit weekend een einde aan haar leven heeft gemaakt.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden