Lezersbrief

‘Er is een nationaal actieplan tegen rassendiscriminatie nodig’

Jurenne D. Hooi roept Mark Rutte op tot het opstellen van een nationaal actieplan racismebestrijding.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Geachte heer Rutte, uw draai op het Zwarte Piet-dossier heeft mij niet verbaasd. Ook uw oproep aan iedereen om te strijden tegen discriminatie niet. Eens te meer bewijst u dat u een slimme politicus bent.

De afgelopen tien jaar heeft u het virus dat racisme heet niet willen aanraken. Het gehijg van de politieke rechterflanken liet u niet onberoerd, electoraal gewin was belangrijker. Politiek was het veel handiger om harde taal te bezigen. Ik (een Nederlandse zwarte vrouw) moet me maar ‘invechten’ in het systeem, zo luidde een van uw beroemde uitspraken.

Met uw politieke antenne voelt u echter als geen ander dat er mondiaal en nationaal een andere storm aan het waaien is, gezien de hoeveelheid mensen van allerlei pluimage (ook uit uw electoraat) die de straat op zijn gegaan. Kennelijk is het coronavirus minder levensbedreigend dan het racismevirus.

Handreiking

De intocht van Sinterklaas met zwarte pieten door laten gaan, zou internationaal een deuk opleveren in de beeldvorming van Nederland. CNN meldde op 5 juni: ‘Dutch PM’s opinions on blackface have undergone ‘major changes’ – but he is not going to ban it’ – voor velen buiten Nederland een onbegrijpelijk bericht. U schuift de zwarte piet weer op het bordje van ‘de samenleving’, maar ik kan me voorstellen dat uw internationale collega’s en media moeten uitleggen dat blackface onderdeel is van een onschuldig Nederlands kinderfeest het laatste is wat u nu wilt.

Toch ben ik hoopvol gestemd door uw draai. Het is een begin en mijn droom is dat u door zult pakken met beleid, gericht op kansengelijkheid en een meer inclusieve maatschappij.

Ik doe u een handreiking. Belangrijk is om te beginnen met echt luisteren. En lees het rapport van het VN-comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie nog eens. Dan ziet u dat er op dit vlak veel meer op uw bordje ligt als leider van Nederland.

Profileren en pesten

Er is een nationaal actieplan tegen rassendiscriminatie nodig, onder meer omdat Nederlandse instituten (politie en recent nog de Belastingdienst) zich schuldig maken aan etnisch profileren. Andere actiepunten: racistisch pestgedrag op scholen en onderadvisering in het onderwijs tegengaan; gelijke kansen bieden bij stageplaatsen en sollicitaties. En ook: meer mensen uit minderheidsgroeperingen laten werken bij politie en justitie. Ik verwijs u verder naar Nederlandse rapporten die onder uw regeringsperiode uitgebracht zijn. En laat u ook informeren door experts.

Ondanks een aantal goede acties die veel gemeenten op dit terrein de afgelopen jaren en decennia hebben ondernomen, is er nog steeds ongelijkheid. En die zit verankerd in de weeffouten in ons systeem. Daar kunt u zich als premier van Nederland niet van loskoppelen. Het sociale contract van onze maatschappij is in de uitwerking namelijk niet voor iedereen gelijkwaardig. En daar kan niemand meer omheen, hoe ongemakkelijk het ook is om toe te geven.

Jurenne D. Hooi, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden