Opinie

‘Er is al genoeg gladgestreken, geef markt de ruimte op het Waterlooplein’

Op 1 oktober begint de gemeente met de verbouwing van het Waterlooplein. Paroollezer Sasha Tieman vindt het een schande dat de marktkoopmensen niet worden gesteund. ‘We moeten blij zijn dat mensen zich in weer en wind inzetten voor de markt.’

Het is rustig op het Waterlooplein. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen stelt het kabinet dat mensen zoveel mogelijk moeten thuiswerken.Beeld ANP/Bart Maat

Ineens gaat het toch gebeuren: op 1 oktober wil de gemeente beginnen met de verbouwing van het Waterlooplein. Al jaren proberen de marktkoopmensen dit tegen te houden omdat de gemeente keer op keer geen zicht bleek te hebben op wat nodig is om een markt draaiende te houden: opslagboxen die weg moeten, auto’s weg achter de kraam – tot nu toe strandde alles door rechtszaken.

De marktondernemers hebben geen bezwaar tegen de renovatie, wél tegen de plannen, waarin veel minder marktplaatsen overblijven. Midden in deze economische crisis zal er voor veel marktkoopmensen geen plek meer zijn gedurende de verbouwing van een jaar, maar ook niet in de nieuwe inrichting.

Sinds de lockdown is er al minder plaats. Veel marktkooplieden houden met moeite het hoofd boven water. Dat de gemeente haar plannen nu versneld door wil drukken en nauwelijks tijd geeft om bezwaar te maken, is onbegrijpelijk. Werkgelegenheid zou de hoogste prioriteit moeten hebben. Door dit plan zal voor velen hun onderneming niet langer levensvatbaar zijn.

Een schande dat de gemeente onze marktkoopmensen niet steunt maar ondermijnt, voor een onduidelijk plan dat het Waterlooplein aantrekkelijker moet maken. Voor wie? Niet voor de marktondernemers, de bezoekers van de markt of de buurtbewoners. Of de toeristen, die in elke reisgids lezen dat het Waterlooplein dé rommelmarkt van Amsterdam is.

We moeten blij zijn dat mensen zich in weer en wind inzetten voor de markt. Het aanbod van gebruikte spullen geeft bezoekers het plezier van schatgraven naar bijzondere vondsten. De belangstelling is de laatste jaren groeiende, vanwege de duurzaamheid en omdat veel mensen weinig te besteden hebben. Dat zal de komende jaren nog toenemen.

Het Waterlooplein inkrimpen? Er zouden meer tweedehands markten moeten zijn!

Ik ben geboren in Amsterdam. Sinds ik op mijn veertiende zelf kleren ging kopen, ben ik bezoeker van het Waterlooplein. Het plein is van ons allemaal en mag niet zomaar door projectmanagers te grabbel worden gegooid aan hun ideeën over wat aantrekkelijk is. Er is al genoeg verdwenen en gladgestreken. Laat deze ruimte, waar op een vrije manier handel wordt gedreven, blijven bestaan.

Gemeente, stop dit plan!

Sasha Tieman, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden