Plus Column

Er hangt iets in de lucht op de Wallen

Beeld Wesley van Zutphen

Wie iets over de Wallen zegt, moet stevig in zijn schoenen staan. Dat bleek deze week wel toen coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP zich uitspraken over de toekomst van de prostitutie in het gebied. Beter gezegd, buiten dat gebied. Want de drie partijen maken de geesten rijp voor een toekomst zonder rode ramen. Het verzet komt uit verwachte én onverwachte hoeken.

De coalitie wil dat de gemeente weer nieuwe vergunningen gaat verstrekken, voor werkplekken buiten het centrum. Nu is de uitgifte daarvan nog bevroren, om uitbreiding van de branche te voorkomen. De ramen blijven geconcentreerd op de Wallen, een heilloze weg.

Het gebied zit met twee problemen. Net als in de taxi- (Uber) en hotelbranche (Airbnb) vinden vraag en aanbod elkaar in het sekswerk in toenemende mate online. Prostituees mogen hun online klanten niet op de Wallen ontvangen. Daardoor wijken zij steeds meer uit naar huurwoningen of hotels, buiten het zicht van politie en GGD.

Met legale hotel-achtige locaties, moet dat probleem worden opgelost. Niet meer het raam, maar de werkkamer is in deze complexen het belangrijkst.

Daarnaast zou verspreiding over een groter gebied een ­oplossing zijn voor het toerisme, het tweede probleem. Miljoenen mensen uit de hele wereld willen de vrouwen achter de ramen met eigen ogen zien. Ze kopen er een wafel of een joint, maar geen seks, en jagen met hun ­fotocamera's de echte klanten weg. Dit model kent alleen maar verliezers. De bewoners bezwijken bijna onder de drukte, de sekswerkers hebben minder te doen en de exploitanten verliezen huurinkomsten.

Verandering is gewenst. Toch krijgen de eerste voorstellen van GroenLinks, D66 en SP om uit de impasse te komen, meteen te maken met een oude reflex: woede.

De branche is getraumatiseerd door de vorige keer dat de ­gemeente verandering preekte op de Wallen. Lodewijk Asscher maakte in 2008 er een moralistische strijd tegen 'ongedierte' van. Bovendien had hij geen ­alternatief voor de gesloten werkplekken, waardoor een deel van de prostituees in de illegaliteit verdween. CDA en ChristenUnie waren Asschers' grootste bondgenoten bij deze botsing tussen goed en kwaad.

De huidige coalitiepartijen proberen verandering in gang te zetten met de wortel, in plaats van de stok. Ze benadrukken dat zij dit voor de sekswerkers doen, dat ze geen raam gedwongen zullen sluiten, dat er van een verplichte verplaatsing van de branche geen sprake is.

Interessant is de opstelling van CDA en ChristenUnie. Zij reageerden vooral sceptisch. CDA stelt de retorische vraag waarom de gemeente eigenlijk werkplekken voor vrouwen uit Oost-­Europese en Zuid-Amerikaanse landen zou moeten faciliteren. Gastarbeiders zijn blijkbaar goed genoeg als programmeur of stukadoor, maar niet als sekswerker. Een inconsequente redenering.

Ook de ChristenUnie weet zich nog geen houding te geven met de verandering die sinds deze week in de lucht hangt. Raadslid Don Ceder probeerde de coalitiepartijen tijdens een debat zelfs uit elkaar te spelen. Vindt Ceder het misschien vervelend dat hij en het CDA niet langer de enige partijen zijn die verandering willen op de Wallen?

Misschien ontbreekt het Ceder aan politiek gevoel om te zien wat er gebeurt. Want hoewel de coalitiepartijen het woord verplaatsen niet in de mond nemen, hebben zij de verplaatsing van de prostitutie deze week wel in gang gezet. Door een beter alternatief te bieden, hopen zij dat de uiteindelijk zichzelf verplaatst, zoals online al gebeurt.

Dat dit voor raamexploitanten en sekswerkers een moeilijk verhaal is, valt te begrijpen. Alle verandering is moeizaam. Maar juist van de ChristenUnie zou je deze week constructieve oppositie verwachten.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden