Opinie

'Entrada: een optocht van vreugde en trots'

Yves Gijrath roept burgemeester Halsema op Ajax een 'entrada' te gunnen woensdag, op de grachten. 'Een mooi gebaar na het onnodig harde optreden tijdens Ajax-Juventus.'

Yves Gijrath
Ajax brengt verbinding teweeg tussen alle Amsterdammers Beeld ANP
Ajax brengt verbinding teweeg tussen alle AmsterdammersBeeld ANP

Beste burgemeester, lieve Femke,­ het zal je niet ontgaan zijn dat de 'Boys from Amsterdam' bezig zijn met een Europese voetbalmanifestatie die zijn gelijke niet kent. Geen eurocent werd er vorig jaar tijdens de vele voorbeschouwingen gegeven voor dit unieke Ajax.

Een peloton aan deskundigen voorspelde dat het overleven van de groepsfase het maximaal haalbare was. Het tegendeel is gebleken: we staan weer internationaal op de kaart, en Ajax verbaast en verrast alles en iedereen. De hele wereld houdt van Ajax. Een collectief zonder kapsones, maar met de Amsterdamse flair die onze hoofdstad zo sterk heeft gemaakt. Dit leeuwenteam bindt onze burgers meer dan welke politieke partij ook.

Bij de vorige wedstrijd in de Johan Cruijff Arena tegen Juventus stond ik, voorafgaand aan de wedstrijd, een biertje te drinken met mijn twee zoons, en ik zei ze dat de overmacht aan politie opvallend was en de sfeer grimmig aanvoelde.

Totaal niet nodig, omdat dit Ajax niet alleen uitblinkt op het veld, maar vooral de steun voelt van een uniek supporterslegioen. Altijd positief en opvallend krachtig tijdens de wedstrijd. De spelers reppen niet voor niets over de onmisbare twaalfde man.

Politie en waterkanonnen
Ook tijdens de buitenlandreizen zijn de Ajax-supporters onder leiding van de F-side een onmisbaar onderdeel van het huidige succes. En dan organiseren ze voorafgaand aan grote wedstrijden een 'entrada'. Dat is een sfeerfeestje met Bengaals vuurwerk dat iedere keer weer lijdt tot euforische gevoelens. Een applauswaardig concept.

Dat pakte de laatste keer even anders uit.

Politie te paard en waterkanonnen joegen vaders, kinderen en trouwe supporters de hekken in. Waarom? Ik heb echt geen flauw idee en een openbaar excuus van de verantwoordelijken heb ik niet gelezen.

Ik kan me voorstellen dat Ajax niet boven aan je verlanglijstje staat, maar dit Ajax is van alle Amsterdammers en laat ons hart harder bonken dan ooit. Ze dansen over het veld als ware Noerejevs. De positiewisselingen in het veld verraden kasparoviaanse trekjes. De liefde voor voetbal is moeilijk uit te leggen als je er nog
niet mee besmet bent. Maar wat het vooral zo mooi maakt, is de verbinding tussen alle Amsterdammers die het teweegbrengt. Geen afstand, geen jij/wij-discussies. Ajax is van iedereen.

24 jaar geleden zegevierde Ajax in Wenen en 24 jaar daarvoor zegevierde Ajax in Londen. En nu wellicht in Madrid. Hier konden we alleen maar van dromen, en het kan best zo zijn dat we weer heel lang moeten wachten dat er weer zo'n sprookje komt.

Niet zo lang geleden besloten jullie de mooie letters 'I amsterdam' weg te halen bij het Rijksmuseum. Ze zouden te individualistisch zijn. Woensdag heeft Ajax de unieke mogelijk­heid om zich te kwalificeren voor de Champions League finale in Madrid. Hoe uniek? "Je gaat het pas zien als je het doorhebt," zou de grootste Ajacied aller tijden zeggen.

Een cadeau voor alle fans
Alles moet uit de kast worden gehaald om de 'Boys from Amsterdam' naar de victorie te schallen. We zijn fier! Nu had ik de volgende droom: The Amsterdam Canal Entrada. Een eenmalige armada van boten en pontons trekt woensdag door de Amsterdamse wateren.

Yves Gijrath, founder/ceo LXRY Media Group. Organiseert onder meer de beurs Masters of LXRY Beeld Martin Dijkstra
Yves Gijrath, founder/ceo LXRY Media Group. Organiseert onder meer de beurs Masters of LXRYBeeld Martin Dijkstra

Een cadeau voor al die trouwe fans die Ajax in binnen- en buitenland achterna reizen. Ik fantaseer over het eerste ponton, waarop de fanatieke fans al trommelend de stad enthousiasmeren. Ik zie langs de bruggen duimen omhooggaan. De politie vaart vol trots en met Ajaxsjaal mee. De brandweer staat toeterend klaar bij de Berlagebrug en een helikopter erboven geeft het nog een beetje Amsterdamse branie, bluf en lef.

Het is vooral een optocht van vreugde en trots. Ingewikkeld? Nee hoor, beslist niet. Opstappen bij het Centraal Station of de Passengers Terminal. Vervolgens neem je de route langs het Scheepvaartmuseum, richting de Amstel en na George Marina naar links richting de Arena en uitstappen bij Beamix en de drukker van Het Parool.

Een perfecte route
Duurt twee uurtjes. Een veilige en logistiek perfecte route en vandaar de Ajaxmars naar de Arena.

Voor wie? Voor de fans - die hebben dit verdiend en het is ook een mooi gebaar na het onnodig harde optreden van de politie tijdens Ajax-Juventus. Ze hebben Ajax dit seizoen in binnen- en buitenland geweldig gesteund.

Denk aan al die mensen langs de kant en op de bruggen. Denk aan de buitenlandse pers die van verbazing steil achterover zal vallen.

Denk aan de beelden op de schermen in de ­Arena, denk aan de spelers die hier een nog grote­re impuls van krijgen en denk aan de mogelijke eindafspraak op de Amsterdamse grachten begin juni.

Ode aan twee groten
Maar denk vooral aan twee ras-Amsterdammers die niet meer onder ons zijn. Beiden met een zeer groot Ajaxhart: Johan Cruijff en Eberhard van der Laan. Het is ook een ode aan deze twee hele grote Amsterdammers die we nog steeds missen.

Wat vind je ervan, burgemeester? Ik zeg: doen. En als er nog sponsors nodig zijn, dan helpt heel Amsterdam mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden