Elke ondernemer hoopt op een Russische financiële ‘bazooka’

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. De uitbraak werd er gebagatelliseerd, maar nu is het ineens toch het belangrijkste nieuws. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Poetin deed wat hij moest doen. In een televisietoespraak kondigde hij aan dat Rusland tot 1 mei op slot blijft. Het enige juiste besluit om te proberen de coronapiek af te vlakken. Of dat lukt is nog maar de vraag.

In Nederland moeten we het hebben van de overredingskracht van Rutte. Hier gaat de meteen de knoet erover. Wie in Moskou de isolatieregels overtreedt, krijgt een boete van 12.000 roebel (150 euro) en op het ‘in gevaar brengen van andermans gezondheid’ staat drie jaar cel. Verspreiden van wat de autoriteiten ‘fake coronanieuws’ noemen kan je vijf jaar kosten.

De stad Nizhny Novgorod ontwikkelde al een QR-code die alle inwoners moeten downloaden op hun telefoon. Met die code dien je vooraf toestemming te vragen je appartement te verlaten. Het is een technisch hoogstandje, afgekeken van China. En in deelrepubliek Tatarstan mag je alleen na een text message de deur uit. Moskou wil de QR-code ook invoeren, maar vanwege technische problemen is dat even uitgesteld. Het tekent de verbetenheid waarmee de autoriteiten corona te lijf gaan.

Er schuilt alleen een enorme adder onder het gras. Nu Poetin het hele land nog een maand lang op een betaalde vakantie heeft gestuurd, voltrekt zich een enorme ramp – met name voor het midden- en kleinbedrijf.

De horeca, retail, bioscopen, sportbedrijven en zoveel anderen zitten ineens zonder inkomsten. Volgens de Russische arbeidswet mag niemand tijdens officiële vakantiedagen worden ontslagen en moeten salarissen derhalve worden doorbetaald. Premier Misjoestin kondigde al aan daar scherp op toe te zien.

Maar welke kapper, café of fietsenwinkel heeft de middelen dat te doen?

In Europa en Amerika steken overheden honderden miljarden in de economie om die draaiende te houden, met name ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf.

De Russische overheid zit heel goed bij kas en elke ondernemer hoopt dan ook op een Russische financiële ‘bazooka’. Maar Poetin rept geen woord hierover.

Hij heeft alleen oog voor de staatsolie- en gasbedrijven, staatsbanken en het militaire complex. In een recent interview liet hij zich zeer laatdunkend uit over de miljoenen kleine ondernemers die Rusland draaiende houden en typeerde hen als ‘boeven’.

Naast de onvermijdelijke golf coronaslachtoffers staan miljoenen faillissementen voor de deur.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden