PlusArt Rooijakkers

'Elke maand krijgen we een weekend erbij'

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: hoe oud worden mijn dochters?

Art Rooijakkers
null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Er was eens een tweeling uit Amsterdam die 1000 jaar werd. Het begin van een sprookje? Misschien niet, als we de Britse gerontoloog Aubrey de Grey, verbonden aan de Universiteit van Cambridge, mogen geloven.

De bebaar­de wetenschapper beweert dat de eerste mens die een millennium volmaakt, nu al rondloopt. Volgens hem kan iedereen onder de veertig - damn, ik val dus nét buiten de boot - in potentie zo oud worden, omdat wetenschappers tussen nu en twintig jaar komen met een antiverouderingsbehandeling die dit mogelijk maakt.

Toekomstmuziek? Misschien, maar wel een deuntje dat net zo lekker klinkt als Time is on your side van de Rolling Stones.

Want laten we eerlijk zijn: tijd staat eigenlijk nooit aan onze kant, dat weet ook Mick Jagger met zijn nieuwe hartklep inmiddels.

Ook al is de levensverwachting van de mens de afgelopen twee eeuwen spectaculair toegenomen - de tijd gaat veel te snel. Mijn twee meisjes zijn nog geen twee jaar oud en ­- cliché, cliché - toch kan ik al weemoedig terugdenken aan hoe klein ze vorig jaar nog waren.

Opfrisbeurt
Hoe oud gaan ze worden? Ik bel met Andrea Maier, dé specialist in Nederland op dit gebied. Zij loopt wat minder hard van stapel dan haar Britse collega, blijkt wanneer ik haar spreek. "Hoe oud uw tweeling wordt? Een van de twee wordt minimaal honderd."

Pure statistiek, volgens de hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit Amsterdam; de helft van de kinderen die nu wordt geboren, haalt die leeftijd.

Het is een feit dat we steeds ouder worden. ­Elke maand krijgen we er een weekend bij, laat ik me vertellen. Dankzij medicatie. Dus als die beter wordt, is plots veel mogelijk.

Andrea Maier: "Bij kinderen die nu worden geboren, hebben we nog zes decennia om een antiverouderingsmiddel te vinden; tot je zestigste levensjaar heeft dat namelijk zin. En zestig jaar is erg lang. Kijk alleen maar naar wat we in de afgelopen zestig jaar aan vooruitgang hebben geboekt."

We kunnen veroudering al vertragen. En daarom durft Maier te zeggen dat over dertig jaar kinderen worden geboren die gemiddeld 110, maar mogelijk zelfs 140 jaar oud worden. Dat is dan nog pessimistisch ingeschat, zegt ze zelf.

Kijk. Dat doet deze vermoeide vader deugd. Onderzoekers in Rotterdam wisten oude muizen een flinke opfrisbeurt te geven. Na toe­diening van een nieuw middel kregen de diertjes weer gezondere organen, een vollere haardos en meer energie. "Als je die resultaten vertaalt naar mensen, zouden we 20 of 30 procent ouder kunnen worden."

Les meegeven
Tot het zover is, hebben mijn dochters hun lot voor een deel zelf in de hand. Oud worden is 25 procent erfelijk en voor 75 procent afhankelijk van leefstijl en omgeving. Een tip van Maier: maak je leven moeilijk, daar word je oud door. Blijf in beweging, poets je tanden bijvoorbeeld terwijl je op één been staat.

Ik zal mijn dochters deze les meegeven. Dat ze het jaar 2100 maar mogen halen. Een lang en gelukkig leven voor allebei.

Eindigt het toch nog als een sprookje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden