Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Elke dag komen er meer onzekerheden bij

PlusTheodor Holman

Een corona-uitbraak in een Duits restaurant, vlak bij de grens, waar de regels niet werden nageleefd. De eigenaar droeg geen mondkapje, men hield zich niet aan de anderhalve meter afstand, er werden handen geschud en wie wel een mondkapje droeg deed dat, las ik, nu eens op en dan weer af.

Had mij dit ook kunnen gebeuren?

In mijn eigen omgeving wordt de sociale druk groter en groter. Een ondernemer die ik ken, zei volstrekt serieus: “Natuurlijk, onze gezondheid gaat voor, maar eerst hebben we een gezonde economie nodig.”

Hij verkeert in een staat van paniek.

Daar komt bij dat de strenge regels van verschillende kanten worden aangevallen. Zo is het verstandig om anderhalve meter afstand te houden, maar in de buitenlucht lijkt de kans klein dat het virus zich kan verspreiden als je toch dichter bij elkaar bent.

Wie zegt dat? Klopt dat?

Het volgende bericht bijvoorbeeld, maakt mij ook onzeker: ‘Vanaf maandag 1 juni mogen twee mensen die niet uit één huishouden komen in een horecazaak op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar gaan zitten.’ Aldus de belangenvereniging Horeca Nederland.

Dus mijn vriend of vriendin en ik mogen met elkaar uit eten en hoeven ons dan niet te houden aan de anderhalve meter afstand?

Maar de onbekende man of vrouw die naast ons zit dan? Moet die wel anderhalve meter afstand houden? Waarom dan?

Elke dag komen er meer onzekerheden.

Het virus zou gevoelig zijn voor temperatuur, het zou alleen ouderen aanpakken, het zou geen vat hebben als je genoeg D3 slikt en zink. Het virus zou gewoon verdwijnen.

Artsen bekritiseren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en uit de wetenschappelijke literatuur lijkt het erop dat er aan cherrypicking wordt gedaan. De noodverordening wordt eveneens constant anders geïnterpreteerd.

Hoe schadelijk is het als ik er maar een beetje op los leef? Hoe groot is de kans op besmetting als ik een biertje drink in een café, met iemand gewoon uit eten ga, op een receptie buiten blijf staan, niemand een hand geef en ik doe een kapje voor als ik met de tram naar huis ga en ga gewoon naast iemand zitten die ook een kapje draagt.

Kan dat veilig?

Volgens mij kan niemand dat met zekerheid zeggen. Zelfs het RIVM niet. Er wordt dus veel aan onze eigen verantwoordelijkheid overgelaten.

Bij twijfel niet doen, zou ik zeggen.

Maar ben ik bestand tegen die sociale druk?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden