Column

Elkaar overtroeven in rechtse flinkheid

Michiel Couzy Beeld Wolff

Deze week liet partij 50Plus van zich horen. De nieuwkomer in de Amsterdamse politiek stuurde een persbericht met de kop, in hoofdletters: Van Aartsen, ga naar huis!

Aanleiding voor dit boze bericht waren de uitspraken die waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vorige week deed in de gemeenteraad, tijdens een debat over het radicaliseringsbeleid. Van Aartsen zei dat Amsterdam de hand moet reiken aan salafistische moslims, de fundamentalistische stroming binnen de islam.

Voor Ellen Schutten, lijsttrekker van 50Plus in Amsterdam, reden om Van Aartsen tot 'ongewenste vreemdeling' te verklaren.

Dat de waarnemend burgemeester een lang en genuanceerd betoog hield, deed er niet toe: dit was makkelijk scoren.

Wat is dat toch met ouderenpartijen in Amsterdam? Wil van Soest, lijsttrekker van Partij van de Ouderen is ook al zo vaak boos. En knetterrechts.

Zo vindt ze dat tegenstanders van Zwarte Piet naar een psychiater moeten.
En in de discussie over de namen van straten, pleinen of de Coentunnel, die verwijzen naar het slavernijverleden, volgt ze de lijn van de gemeente Urk: niet minder, maar juist méér straten vernoemen naar dit soort zeelieden.

Van Soest heeft het namelijk 'he-le-maal gehad met de lobby van kleine, veelal extreemlinkse groepen.'

Partij van de Ouderen, één zetel in de raad, is moeilijk te plaatsen in het politieke spectrum. De partij is erg links als het gaat om sociale huur, daarvan kunnen er niet genoeg zijn in de stad.

Maar ook met haar pleidooi voor armoedebestrijding en tegen bezuinigingen op de zorg. Met dit standpunt schurkt Van Soest aan tegen SP, GroenLinks en PvdA.

Maar ze wil ook minder opvang van erkende vluchtelingen in de stad en dat Amsterdam alle hulp staakt aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook pleit ze voor een stop op nieuwe moskeeën in de stad. Daarmee passeert ze alle andere partijen in de gemeenteraad op rechts en zit ze het dichtst tegen Forum voor Democratie aan.

Het rechtse geluid van Wil van Soest is strategisch gekozen. De 81-jarige lijsttrekker was twintig jaar actief in deelraad Noord, daar zit haar achterban. Ze weet dat PVV goed scoorde in Noord bij de Tweede Kamerverkiezingen. En ook dat menig oudere in het stadsdeel in een sociale huurwoning zit, moeite heeft rond te komen en volop gebruikmaakt van de zorg.

Maar ze bedient met haar standpunten wel een beperkte groep in de stad.
Veel ouderen wonen helemaal niet in Noord, hebben een koophuis en kiezen bewust voor het leven in een gemengde stad.

Uit een recent ING-onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Amsterdamse koopwoningen in bezit is van vijftigplussers: dat zijn er 50.000 oftewel zeker acht zetels. Deze mensen hebben hun zaakjes goed voor elkaar en gaan op zondagmiddag vanuit de omliggende brasserieën naar het Concertgebouw.

Ze hebben weinig op met de strijd van Partij van de Ouderen voor sociale huur. En de boosheid over opvang van vluchtelingen is in Amsterdam over het algemeen niet zo erg groot.

Je zou zeggen: daar ligt ruimte voor 50Plus. Met een afwijkend geluid kan de nieuwkomer die ene zetel afsnoepen van Partij van de Ouderen.

Maar met haar geschreeuw tegen Van Aartsen zoekt Schutten haar concurrent juist op en probeert ze Partij van de Ouderen te overtroeven in rechtse flinkheid. Dit is niet alleen een gemiste kans, maar zo dreigt ook het gevaar dat de ouderenpartijen elkaar uit de gemeenteraad vechten. Met hun boosheid.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden