Lezersbrief

'Elektrische wagentjes om vervuiling tegen te gaan'

Om de vervuiling in de stad tegen te gaan moet er worden gezocht naar oplossingen, stelt Hans Hesseling in deze lezersbrief.

Het elektische wagentje van PicnicBeeld ANP

Alles schijnt steeds groter en meer te moeten. Achter het Centraal Station zag ik over het IJ een cruise­schip varen. Indrukwekkend, een varend flatgebouw van zo'n veertien verdiepingen met vele duizenden passagiers, maar eigenlijk veel te groot.

Een rondvaartboot daaronder lijkt een nietig insect. Moeten we dit wel willen, dat massatoerisme op die immense schuiten en die enorme vervuiling, hoe schitterend het technisch vernuft en het koopmanschap ook zij?

In dezelfde gedachtewereld passen de steeds grotere vrachtwagens die door de smalle straten van de stad denderen. Voor- en achteruit rijdend, ook in straten met eenrichtingsverkeer, schuiven ze rakelings langs geparkeerde auto's, en jagen fietsers en scooters het voetpad op: ruimte- en milieuvervuilend.

Het kan ook anders. Sinds kort rijdt Picnic door de stad om kruidenierswaren te bezorgen. Picnic doet dit in kleine elektrische wagens, vanuit een buiten de stad gelegen distributiecentrum.

Om de stad leefbaar te houden zouden alle leveranties in de stad, aan winkels en aan particulieren, alleen maar met betrekkelijk kleine elektrische wagentjes moeten plaatsvinden en niet meer met enorm grote vrachtwagens. Picnic bewijst dat het kan.

Waarschijnlijk is dit idee al jaren geleden geopperd, maar in een ambtelijke bureaula verdwenen. Intussen kookt Amsterdam over. De tijd is rijp om die plannen uit de bureaula te halen en opnieuw de uitvoerbaarheid te bestuderen, rekening houden met de huidige technische en digitale mogelijkheden.

Een uitdaging voor het sinds enige maanden aangetreden nieuwe college!

Hans Hesseling, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden