PlusColumn

'Eindexamengala? Niks mee te maken: de finale!'

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

'Hé pap, heb jij die Ajax manchetknopen nog?" Ik kijk verbaasd: zoon Jona heeft nooit fanatiek belangstelling getoond voor voetbal of Ajax in het bijzonder. Als klein jongetje baalde hij ervan dat zijn vader op straat alsmaar werd aangesproken over Ajax. Roof van zijn kostbare tijd, hij trok aan mijn mouw: "Kom mee, pap." Wellicht zit er onderhuids toch iets, want waarom vraagt hij naar die manchetknopen?

Het wrede lot dat op school zo vaak zijn best doet dingen in de war te schoppen, bleek het eindexamengala van het Amstelveen College te hebben vastgesteld op de avond van Ajax-Manchester United. Je kunt het de schoolleiding niet kwalijk nemen, maar toch: "Eindexamengala? Niks mee te maken: de finale!"

Jona's generatie kende finales uit verhalen van ooit. Nu is het iets van hen, dankzij Ajax met een elftal vol leeftijdgenoten of bijna-leeftijdgenoten. Het gaat om veel meer dan voetbal of supporter zijn, het is de aanraakbare bevestiging dat ze meetellen, de inhaalslag die ze recht van spreken geeft, een rol spelen op het wereldtoneel. De lucht gevuld met geluksstofjes die, onvermijdelijk opgesnoven, voor euforie zorgt. De mensen raken er heerlijk van in de war, elk derde woord is Ajax.

Een déjà vu voor sommigen, maar voor zoveel jonge mensen een compleet nieuwe, aanstekelijke sensatie.

Ergens in Jona's herinnering verborgen lag dat blauwe doosje, met daarin de zilveren Ajaxmanchetknopen, door zijn vader één keer geopend en weer gesloten. Ik had er geen weet meer van, maar vond het. Jona droeg ze bij zijn smoking op het eindexamengala, dat in het teken stond van Ajax, de finale, het hoopvolle verlangen naar glorie voor ook hun generatie.

Om revolte te voorkomen waren er schermen geplaatst waarop de wedstrijd te zien was en in gala of smoking met zilveren manchetknopen, brulden de eindejaars: "Ze kunne winne of verliese.."

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden