Han Lips

Eindelijk eens verder kijken dan de clichés over Marokkanen

Han Lips
Bureau Marokko. Beeld VARA
Bureau Marokko.Beeld VARA

'In onze tijd had je meneer Den Uyl. Dat was een lieve meneer. En je had meneer Lubbers en meneer Kok.' Dat vertelde meneer Arab aan Erik Dijkstra in de laatste 'Bureau Marokko', het Vara-programma van Dijkstra en collega Frank Evenblij dat verder dan de clichés over Marokkanen wilde kijken, maar er net zo vaak in bleef hangen.

Het bezoek aan het remigrantencentrum in Marokko vormde daarop gisteren een positieve uitzondering. Dijkstra sprak met Nederlandse Marokkanen die waren teruggekeerd. Meneer Arab had in Nederland in een klompenfabriek gewerkt en leek niets dan goede herinneringen te hebben. 'Juliana was ook een lieve koningin.' Dat zo veel mensen tegenwoordig op de PVV stemmen, vond hij, beleefd geformuleerd, 'zonde'.

Naast hem zat meneer Atani. Of hij iets miste van Nederland? 'Ja, jullie tijdsbesef. Dat hebben we hier niet.' Meneer Arab was het met hem eens.

'Hier is het altijd mañana mañana, zoals ze in Spanje zeggen,' lachte hij. Waarom waren ze dan teruggegaan? 'Ik miste mijn roots,' zei meneer Atani.

Maar toen Dijkstra hagelslag, augurken en pindakaas begon uit te delen, vonden de producten gretig aftrek en werd maar weer eens duidelijk hoe langere tijd in het buitenland wonen een mens verandert. Het huis van meneer Arab stond ook vol Nederlandse spullen: een koffiepot, een klok, klompen. Of hij nou in Marokko, Nederland of op Tuvalu gaat wonen, meneer Arab is een Nedermarokkaan.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden