Lezersbrief

'Ego's, geld en macht maken openbaar vervoer kapot'

Volgens Paroollezer Howard Kramer is niemand bereid te luisteren naar de bewoners en gebruikers van trams, metro's en bussen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Na bijna twee jaar met onze actiegroep 'Tram 14 mot blijfe' kan ik u zeggen dat niemand bereid is te luisteren naar de bewoners en gebruikers van trams, metro's en bussen; niemand van degenen die iets te maken hebben met het nieuwe vervoerplan van GVB, dat op 22 juli 2018 in werking treedt.

De verantwoordelijk VVD-wethouder Pieter Litjens is ook lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio. Hij geeft dezelfde Vervoerregio een opdracht en keurt die als wethouder goed.

Hoe dubbel kan je pet zijn? Sowieso is het raar dat het bestuur van de Vervoerregio bestaat uit mensen die niet in Amsterdam wonen. Zij beslissen of een halte in Amsterdam blijft of weggaat.

Haltes voor bijvoorbeeld een verzorgingshuis (aan de Amsteldijk), bij een woonzorgcentrum (De Boeg aan de Hoofdweg), in buurten waar veel ouderen wonen en gewoon haltes op redelijke afstand van wonen en werken.

Toneelstukje
GVB-directeur Alexandra van Huffelen staat met haar salaris ook erg ver van de normale reiziger af. Na veel gesprekken met zowel haar als met Litjens zijn we geen stap verder gekomen.

Onlangs waren we bij een debat over sociaal openbaar vervoer. We mochten vanuit het publiek niet veel zeggen. 'Don't mention the tramnummers' werd onze slogan na afloop, want er mocht tijdens dit 'debat' niet over specifieke tramlijnen en het verdwijnen daarvan gerept worden.

Het debat was een toneelstukje waarbij Van Huffelen zonder blikken of blozen zei dat ze luistert naar bewoners middels de Reizigers Advies Raad (RAR). Ze kreeg het heel warm toen wij zeiden dat dat niet waar is.

Zo krijgen we keer op keer leugentjes te horen in onze strijd voor goed openbaar vervoer voor de (oudere) bewoners in het westen van de stad.

Handtekeningen
Veel mensen die wij gesproken hebben, zijn bezig met hun ego, geld en macht en tonen zich naar bewoners hard en koud. Hun ­acties komen niet uit liefde voor hun vak en medemens voort. Straks is het hele ov kapot en zijn de veroorzakers (kent u Geert Dales nog?) alweer elders dingen kapot aan het maken. Amsterdam mag de scherven opruimen.

Ik raak gefrustreerd over het feit dat je met 7000 handtekeningen en goede argumenten niet gehoord wordt. Dat er mensen op het pluche zitten die niet gecorrigeerd kunnen worden, zonder een directeur, burgemeester of president boven zich die kan zeggen: dit klopt niet, dit moet anders.

Wij zijn ervan overtuigd dat we strijden voor iets dat belangrijk is voor iedereen. Maar wie helpt ons? Wie redt de bewoner?

Howard Kramer, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden