Lezersbrieven

'Eeuwigdurende erfpacht is schijnvertoning van gemeente'

De overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht jaagt veel lezers op de kast. 'Huiseigenaren blijven zo dubbel gepakt.'

Het Parool
'Kwalijk is ook dat de gemeente druk uitoefent op erfpachters om dit jaar nog over te stappen' Beeld Merel Corduwener
'Kwalijk is ook dat de gemeente druk uitoefent op erfpachters om dit jaar nog over te stappen'Beeld Merel Corduwener

Nietszeggende antwoorden

De erfpacht wordt doorgedrukt, ondanks ­heftige bezwaren van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam en ruim 36.000 Amsterdammers die de petitie hebben getekend.

De laatste tijd heb ik regelmatig de raadsvergaderingen gevolgd waar verontruste bewoners zich uit konden spreken. Opvallend was de manier waarop wethouder Eric van den Burg totaal nietszeggende antwoorden kan geven.

De gemeente komt nu met een grote advertentie: 'Geef uw mening.' Die is al jarenlang ­gegeven door verontruste Amsterdammers en volkomen genegeerd. Dit is een schijnvertoning.
Renee Brokmann, Amsterdam

Wat vindt u van de nieuwe erfpachtplannen? Meepraten kan onder dit artikel of via Facebook (link).

Pervers systeem

Begrijp ik het goed? De mensen die de erfpacht voor eeuwig hebben afgekocht, zullen de kosten daarvan willen verrekenen bij verkoop en dus stijgen de huizenprijzen. Daardoor stijgt ook de WOZ-waarde voor mensen die het niet hebben gedaan, en dat levert hun een extra verhoging van hun canon op. Wat een pervers systeem.
Frans van Galen, Amsterdam

WOZ-waardering

De waarde van de grond onder een huis is bij erfpacht eigendom van de gemeente. Deze waarde wordt simpelweg bepaald door de marktwaarde van een pand te verminderen met de (her)bouwkosten van het pand op die bouwgrond.

Wat weinig eigenaren van een huis op erfpachtgrond lijken te weten, is dat de WOZ-waardering van een dergelijk pand volgens de wet dient te worden getaxeerd alsof die grond eigen bezit is van de pandeigenaar.

Oftewel: de huiseigenaar krijgt van de gemeente een WOZ-waardering alsof de grond van hem is en deze WOZ-waarde wordt bij veel belastingen als deel van het vermogen als uitgangspunt genomen. In het nieuwe plan blijft die situatie ongewijzigd, dus de eigenaren van panden die op erfpachtgrond staan, worden nog altijd dubbel gepakt.
Jan Verbiest, Amsterdam

Zeer nadelig

Sinds dinsdag kunnen we op de website van Amsterdam berekenen hoeveel het kost om erfpacht af te kopen. De gemeente Amsterdam doet het voorkomen dat het op dit moment erg voordelig is om dit te doen, omdat het canonpercentage erg laag is (2,39 procent).

Wat echter niet duidelijk wordt gecommuniceerd, is dat bij een laag canonpercentage ook een zeer laag verdisconteringenpercentage hoort, wat erg nadelig is. Een rentestijging van maar 2 procent (we zitten momenteel op het laagste percentage ooit) levert een afkoopsomvermindering op van rond de 50 procent, ook al is de jaarlijkse canon dan wat hoger.
Robin Schreur, Amsterdam

Straatquote

De overstapregeling naar eeuwigdurende ­erfpacht resulteert in onbetaalbare afkoopsommen en canons voor Amsterdammers met bestaande erfpachtcontracten. De gemeente hanteert twee uitgangspunten voor bestaande erfpachters: WOZ-waarde en straatquote. De straatquote, een indicator voor de kwaliteit van de locatie, is gerelateerd aan de WOZ-waarde.

Deze loopt van 60 procent in Centrum tot 9 procent in Zuidoost. WOZ-waarde en straatquote versterken elkaar en leiden tot grote rechtsongelijkheid tussen erfpachters. Pachters in Centrum betalen bij een gelijke WOZ-waarde vijf keer zoveel erfpacht als pachters in Nieuw-West of Zuidoost. Bij een gelijke vloeroppervlakte wordt dat zelfs twaalf keer zoveel!

Woningcorporaties worden sterk bevoordeeld. De grondprijs voor sociale huurwoningen wordt 215 euro per vierkante meter, ongeacht de locatie. Bij verkoop of verhuur in de vrije sector moeten woningcorporaties extra erfpacht afdragen. Voor Centrum is dat 284 ­euro per vierkante meter.

Maar dat brengt de erfpachtgrondwaarde slechts op 499 euro per vierkante meter voor een woning in Centrum en de ­totaalprijs voor een woning van 50 vierkante meter op 24.950 euro. Bij een vierkante meterprijs van 6000 euro (en een WOZ-waarde van drie ton) en een straatquote van 60 procent moet de particuliere erfpachter in Centrum 160.380 euro betalen. Ruim zes keer zoveel.

Kwalijk, ten slotte, is dat de gemeente druk uitoefent op bestaande erfpachters om dit jaar nog over te stappen: een gunstiger WOZ-waarde in 2014 zou een korting van minstens 28 ­procent opleveren. Of de WOZ-waarde blijft stijgen, is de vraag, aangezien veel erfpachters het geld niet hebben voor afkoop en huizen op voortdurende erfpacht in prijs kunnen dalen.
Anne Marie Meijer, Evert Brouwer, vereniging Verontruste Erfpachters Amsterdam

Lees ook: Van der Burg heeft 'paniek' over erfpachtplannnen 'onderschat'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden