PlusReza Kartosen Wong

Een volslagen absurde beschuldiging

Reza Kartosen-Wong
Reza Kartosen-Wong Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-WongBeeld Artur Krynicki

Onderzoeks­instellingen Niod, KITLV en NIMH doen sinds 2017 gezamenlijk onderzoek naar de dekolonisatie­oorlog in Indonesië. Vanaf het begin was er hevige kritiek van onder anderen academici uit binnen- en buitenland. Gevestigde media hebben daar al die tijd nauwelijks over bericht.

Maar op 14 juni verscheen een artikel in de Volkskrant van ­Sander van Walsum waarin hij schrijft dat er ‘nu al’ twijfels zijn over het onderzoek. De aanleiding: een klaagbrief van Federatie Indische Nederlanders (FIN), een onbeduidend clubje van Indisch Nederlandse activisten dat geen brede steun geniet binnen de ­Indische gemeenschap.

FIN krijgt ruim baan om het onderzoeksproject te bekritiseren middels onjuiste beweringen en insinuaties die in het artikel onweersproken blijven. Zoals dat FIN ‘signalen opving’ van ‘vergaande bagatellisering van de bersiap’ in het onderzoeksproject. Maar een van de zeven deelstudies richt zich juist primair op de bersiap, de periode van geweld van Indonesische bendes jegens Nederlanders en Indische Nederlanders.

Kwalijker wordt het wanneer Van Walsum de volslagen absurde beschuldiging van FIN dat het Niod ‘de rode loper uitlegt voor dubieuze (buitenlandse) activisten’ als feit presenteert. FIN-bestuurslid Micha’el Lentze mag vervolgens karaktermoord plegen op Jeffry Pondaag, voorzitter van Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB), door hem als ‘dubieuze (buitenlandse) activist’, ‘beroepsquerulant’ en ‘bersiapontkenner’ af te schilderen. Pondaag krijgt géén ruimte om te reageren, een journalistieke doodzonde.

Het artikel vermeldt gemakshalve niet dat Pondaag zich met zijn KUKB al sinds 2008 onverschrokken inzet voor (hoogbejaarde) nabestaanden van Indonesische slachtoffers van Nederlandse oorlogsmisdaden. Dankzij rechtszaken die hij met advocaat Liesbeth Zegveld heeft gewonnen, hebben nabestaanden excuses en schadevergoedingen ontvangen van de Nederlandse staat. Daarbij zijn martelingen, onthoofdingen, massa-executies en andere ­Nederlandse oorlogsmisdaden blootgelegd.

Anderhalf jaar geleden stelde Pondaag met Francisca Pattipilohy – 93 jaar oud en immer strijdbaar – een open brief op met terechte kritiek op het onderzoeksproject. Opstellers en ondertekenaars worden door Van Walsum echter weggezet als doorgeslagen activisten en zo gedelegitimeerd. Heel gewiekst vermeldt het artikel niet dat onder de 137 ondertekenaars hoogleraren, onderzoekers, historici én Libris Literatuur Prijswinnaar Alfred Birney zitten. Ik heb de brief ook ondertekend.

Van Walsum was al langer op de hoogte van de legitieme kritiek van Pondaag c.s. op het ­onderzoeksproject. Waarom bericht hij er nu pas over? Waarom op deze suggestieve ­wijze? En waarom geeft hij de obscure FIN een groot podium om Pondaag c.s. te delegitimeren? Ik hoop dat hier ‘slechts’ sprake was van oprechte journalistieke onkunde, tunnelvisie en een (onbewuste) eurocentrische blik.

Reageren? Mail naar reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden