Lezersbrieven

'Een virtueel Namenmonument, dan ben je van het gezeik af'

Eric Matser van het comite 'Niet Hier' vindt het plantsoen in de Weesperstraat de slechtst denkbare locatie voor het Holocaustmonument. Paroollezers reageren. 'Maak er een virtueel monument van, dan ben je van al dat gezeik af.'

Het Parool
Een artist's impression van het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat Beeld -
Een artist's impression van het Holocaust Namenmonument in de WeesperstraatBeeld -

Virtueel monument

Toen mijn zoon zo'n anderhalf was, adopteerde hij de namen van mijn in Auschwitz vermoordde opa en oma in het kader van het ­Holocaust Namenmonument. Ik vond het een mooie gedachte.

We zijn nu drie jaar verder en iedereen buitelt over elkaar heen. Maak er een virtueel monument van, dan ben je van al dat gezeik af. Als mijn opa en oma een graf hadden gehad, hadden ze zich er de laatste jaren ­regelmatig in omgedraaid.
Amir Andriesse, Diemen

Wat vindt u? Reageren kan onder het artikel of via Facebook (link).

Transvaalbuurt

We zijn het eens met Eric Matser dat het Namenmonument er moet komen, maar niet op deze plek in de Weesperstraat. ­Natuurlijk ­begrijpen we dat men het monument dichtbij de voormalige ­Jodenbuurt wil. Maar ook de Rivierenbuurt en Transvaalbuurt hebben hun Joodse bewoners nooit meer zien ­terugkeren.

Het betreft de namen van alle omgekomen Nederlandse Joden, Sinti en Roma. Wij pleiten voor een ruimere locatie te gunnen, bijvoorbeeld langs de Van Nijenrodeweg ter hoogte van het Gijsbrecht van Aemstel park.
Margriet Eckmann en Peter Kok, Amsterdam

Dokwerker

Het staat niet ter discussie of er wel of niet een monument moet komen. Wat wel ter discussie moet staan is het ontwerp van Liebeskind op de gesuggereerde locatie.

Afschuwelijk, veel te hoekig en tegengesteld aan de bouw van de Hermitage. Waarom niet naast de synagoge waar de Dokwerker staat? Voldoende ruimte.
Carl Berlage, Amstelveen

null Beeld Daniel Libeskind
Beeld Daniel Libeskind

Fikkie stoken

Door een podium bieden aan het kulverhaal van Eric Matser maakt Het Parool zich opnieuw schuldig aan stemmingmakerij over het Holocaust Namenmonument. Volgens Walther Schoonenberg, architectuurhistoricus die nauw betrokken was bij de Unesco-aanwijzing van de binnenstad in 2010, is van 'kernwaarden' in de huidige Weesperstraat geen sprake meer als gevolg van de oorlog, sloop en verkeersdoorbraak.

De aantasting van het werelderfgoed heeft al plaatsgevonden. Je kunt niet iets aantasten wat er niet meer is, ­aldus Schoonenberg. Of u checkt verder niet wat wie dan ook aan uw opiniepagina aanbiedt, in dat geval ­ongepaste luiheid. Of u heeft zich wel geïnformeerd, dan is het simpelweg een kwestie van kwaadaardig fikkie ­stoken. Ik verdenk u van het laatste.
Jacques Justus, Wapenveld

Reactie Eric Matser

Het Comité Niet Hier is niet tegen het monument, maar tegen de locatie. Naar mijn overtuiging is het uitgesloten dat een monument van 80 bij 20 meter en hier en daar 4 meter hoog op de locatie Weesperstraat mág worden neergezet.

Het onttrekt volledig het zicht op Hoftuin en Hermitage: kerngebied van de Amsterdamse grachtengordel, zowel in bestemmingsplan Centrum-Oost als bij Unesco. De oude Weesperstraat is wel aangetast, maar de groenstrook komt overeen met de situatie eind zeventiende eeuw.

Die waarde is wel behouden en dus beschermd - en wordt door de visuele impact van het monument aangetast. Op het Jonas Daniël ­Meijerplein - óók voormalige Jodenbuurt - speelt deze problematiek niet en is het monument van alle ­kanten zichtbaar.
Eric Matser, Amsterdam

Zie ook: 'Hak de knoop door en geef Holocaustslachtoffers hun gedenkteken' en: Zo gaat het Namenmonument eruit zien

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden