Marcel Levi.Beeld Artur Krynicki

Eén van de vele heldenverhalen in deze crisis

PlusMarcel Levi

Kevin Fong is een superslimme anesthesioloog in ons ziekenhuis en tegelijkertijd hoogleraar fysiologie onder extreme omstandigheden, expert in ruimtevaartgeneeskunde, populair televisiepresentator, helikopterdokter, poolreiziger, bergbeklimmer en diepzeeduiker. Kevin leidt de planning van de opschaling van intensive cares in London tijdens de coronaviruscrisis. De afgelopen tijd heeft hij zeven dagen per week en letterlijk dag en nacht gewerkt om capaciteit voor kritisch zieke coronavirus­patiënten te verviervoudigen.

Terwijl hij deze megaklus verichtte, speelde zich in zijn privéleven een grote tragedie af. Zijn altijd gezonde 77-jarige moeder werd plotseling ziek, bleek een snel groeiende en uitgezaaide vorm van kanker te hebben en overleed in korte tijd op onze intensive care. Dit gebeurde op het hoogtepunt van de coronavirusvoorbereidingen in Londen.

Kevin werkte aan het bed van zijn moeder continu en onvermoeibaar keihard door aan de planning voor alle intensive care. Ik was diep onder de indruk van zijn vermogen een extreme prestatie te leveren in het belang van duizenden anderen terwijl hij waarschijnlijk een van de meest verdrietige episodes van zijn leven doormaakte. Hij vertelde me dat zijn moeder altijd had geloofd dat helpen van andere mensen het belangrijkste is wat je in je leven kunt doen en dat zij hem tot de laatste dag van haar leven had aangemoedigd door te gaan met zijn belangrijke werk.

Het ontroerende verhaal van Kevin is slechts één van de vele heldenverhalen in de huidige crisis. Zo veel mensen tonen dat ze in staat zijn tot extreme prestaties als het echt nodig is terwijl ze sterk onder druk staan.

Het lijkt wel of er in tijden van crisis drie soorten mensen zijn. De eerste groep bestaat uit regelrechte uitblinkers die een buitengewone prestatie leveren. Zij nemen anderen op sleeptouw om het hoofd te bieden aan de problemen.

Dan is er een grote groep mensen die gewoon aan de bak gaat, zich een slag in de rondte werkt en zich mateloos inzet voor anderen, onder leiding van de eerste groep. Al deze mensen zorgen dat het essentiële werk gewoon gebeurt, vaak onder moeilijke omstandigheden. Ook mensen die zelf niet in staat zijn fysiek veel te doen maar wel op een andere manier het werk van de doeners ondersteunen en aanmoedigen, behoren tot deze belangrijke groep.

En tenslotte is er een derde –gelukkig kleine – groep die alles beter weet, overal moeilijk over doet en blijft zeuren, tegenwerken en treuzelen. Ik zou zeggen: vooral niet te veel aandacht aan die mensen besteden en zorgen dat je humeur er niet onder lijdt.

In moeilijke tijden leer je collega’s, buren, of doodgewoon vreemden die iets goeds of vriendelijks doen, pas echt kennen. Het mooie is dat iedereen kan meedoen. Je hoeft geen ruimtevaarder of diepzeeduiker te zijn om op je eigen manier een moderne held als Kevin Fong te zijn.

Marcel Levi is CEO van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Reageren? m.levi@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden