Han Lips

Een Thanksgiving met de Clintons is Eva Jinek gegund

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Brandpunt+, Eva Jinek meets Hillary Clinton.

Han Lips
Brandpunt+, Eva Jinek meets Hillary Clinton Beeld NPO 2
Brandpunt+, Eva Jinek meets Hillary ClintonBeeld NPO 2

Hillary Clinton heeft een boek geschreven en onze eigen Eva Jinek mocht haar twintig minuten interviewen over de inhoud.

Jinek deed dat zoals een goede Amerikaanse journaliste de klus zou klaren: professioneel, enthousiast en onberispelijk. Ze maakte geen geheim van haar bewondering voor Clinton, maar dat deed ook wel Amerikaans aan.

Hillary Clinton spreek je niet elke dag en daarom mocht Jinek vooraf in De Wereld Draait Door komen vertellen over de bijzondere ontmoeting, alsof zij meteen was toegetreden tot de rangen van Rutger Hauer, Herman Koch, Doutzen Kroes, Shocking Blue en nog een paar anderen die het aan de andere kant van de grote plas hadden weten te maken.

Hollands glorie, potverdorie!

Het interview zelf baarde eerlijk gezegd weinig opzien. Clinton vertelde niets nieuws.

Dat wekte misschien wel de meeste verbazing: dat Clinton anderhalf jaar na de verloren race om het presidentschap zichzelf nog steeds als de morele winnaar beschouwt. Dat Trump had gewonnen, had niets met haar kwaliteiten te maken.

Bij Matthijs aan tafel analyseerde Jinek scherp dat Clinton in haar elitaire democratische bubbel gewoon geen enkele voeling had gehad met de onvrede onder een grote groep Amerikanen.

In het interview met Hillary werd dat omfloerster aangestipt. Het bleef bij de vaststelling dat Clinton dingen mogelijk beter had kunnen aanpakken.

Na de laatste vraag rende Jinek weg om het portret van Bill en Hillary te pakken dat ze al een leven lang in huis heeft. Ze vertelde dat ze in moeilijke tijden veel steun ontleent aan het kleinood. Hillary straalde en zei dat Eva maar moest bellen als ze weer eens in de buurt is.

Reuze gezellig allemaal, en een Thanksgiving met de Clintons is Jinek van harte gegund, maar bij het volgende boek sturen we weer gewoon Sven Kockelmann.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden