PlusColumn

Een tegenwicht voor de sterrenstof van topvoetbal

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum! Foto's van Amsterdam en Amsterdammers door een Amsterdammer. De tentoonstelling heeft als titel De Verliefde Camera en natuurlijk ga ik die bezoeken.

Toen ik nog werkzaam was in een piepklein kantoortje in het kleedkamergebied van Ajax, stond tussen de vele voetbalreliekjes een ingelijst portret van een dakloze, een clochard. Hij viel op, maar niet uit de toon: lange haren, woeste snorrenbaard, pet op zijn verwilderde kop. Met een heldere, felle blik keek hij voorbij de ­camera. Gefotografeerd door Ed van der Elsken.

Ik kende die clochard. In mijn eerste jaren als speler van Ajax kwam ik hem zowat dagelijks tegen. Bij mijn overstappen van Lijn 1 naar Lijn 9 doolde hij meestal op het Damrak. Met opvallend beschaafde stem vroeg hij om wat kleingeld. Wanneer het in zijn zwartvuile hand viel, dankte hij met: "Het swingt man."

Onuitgesproken ontstond er een band. Ik noemde hem Jim. Zeker vijftien jaar lang zag ik hem: Leidsestraat, Rokin, Damrak. Soms was hij onbenaderbaar en brulde hij bij een afvalbak zijn leed van zich af. Soms paste hij op mijn fiets, dan hoefde ik die bij het doen van een snelle boodschap niet op slot te draaien. "Hé Jim." "Het swingt man." Zag ik hem een tijdje niet, dan maakte ik mij zorgen.

Na zijn overlijden, op straat, verscheen een stuk in de krant. Jim bleek Theo Deken te heten. Hij was een begaafd jazzmusicus, voor hij koos voor het schamele straatleven. Iets had zijn leven veranderd. Van de lijn gegleden, niet meer overeind gekomen.

Zijn portret op mijn bureau was, naast eerbetoon aan Theo, een tegenwicht voor de sterrenstof van topvoetbal. Nieuwsgierige Ajacieden vertelde ik over Theo, en hoe het leven je te grazen kan nemen en dat de rijke wereld van Ajax niet vanzelfsprekend is.

Wie weet kom ik Theo Deken op de fototentoonstelling weer tegen.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden