Plus

Een steen in de vijver van Juventus

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Vorige week vrijdag: Ajax loot ­Juventus en daarmee heb ik mijn ­gewenste kwartfinalewedstrijd, zwaar maar mooi. Opgetogen telefoontjes van Italiaanse vrienden. Kan ik voor kaartjes zorgen? Kom ik naar Turijn? Is Ajax zo sterk als ooit?

Tussendoor is er ook een belletje van Radio KissKiss. Dat is een voetbalzender uit Napels, erkend ­fanatiek anti-Juve. Ze willen een eerste reactie uit Amsterdam: "Leven er vendetta­gevoelens?" "Hoezo?" vraag ik. Rivaliteit, absoluut, Ajax-Juventus is een Europese klassieker, ook daarom hoopte ik op de Italiaanse kampioen als tegenstander. Maar KissKiss neigt naar een minder voor de hand liggend antwoord: "De finale van 1996," biedt de reporter aan, "De wedstrijd van de veronderstelde doping..."

Terwijl ik Edgar Davids' ­tranen voor ogen heb, snap ik waarop hij op doelt: het mogelijk 'geprepareerde' Juve. "Nog een ­reden om te willen winnen," merk ik lachend op. Lol om het kortstondig verbond, einde gesprek.

Niks lol. De opmerking blijkt een steen in de vijver. Drie ­media-interpretaties later wordt de kwinkslag terug­gebracht tot de conclusie: ­Juventus wordt door Ajax alsnog beschuldigd van dopinggebruik in de finale van 1996.

Dat vindt de Juventusfamilie alles­behalve lollig. Er is een gevoelige snaar geraakt en het ­venijn waarmee wordt gereageerd geeft te denken.

De Oude Dame is machtig, niet alleen indertijd, tijdens de jaren waarin het aan de hand van directeur Moggi gemene streken leverde. Voor die streken werd het gestraft. Na de verbanning tot de kelder van het calcio groeide Juventus uit tot een voorbeeldclub, met ­vele opeenvolgende kam­pioenschappen als bewijs.

Macht. In Italië doe je er goed aan de macht niet te tarten. Non toccare, niet aanraken.

Maak geen grap over de macht, want de reactie zal driedubbel boosaardig en ­beschuldigend zijn.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden