opinie

'Een sociale 'slasher' ben je vanaf je geboorte'

De mens is niet alleen op werkgebied een 'slasher', schrijft Pascal Cuijpers. Ook in het sociale leven spelen we diverse rollen.

Pascal Cuijpers
Slashers zijn mensen die in allerlei verschillende rollen zitten in het dagelijks leven. Door banen, maar ook door sociale omstandigheden Beeld Lotte Bronsgeest
Slashers zijn mensen die in allerlei verschillende rollen zitten in het dagelijks leven. Door banen, maar ook door sociale omstandighedenBeeld Lotte Bronsgeest

Bij het woord 'slasher' denk je in eerste instantie aan een sub-genre uit de filmwereld, waarin psychotische seriemoordenaars hun slachtoffers op de meest gruwelijke manier aan hun einde laten komen.

Maar tegenwoordig heeft deze term ook een minder lugubere betekenis. We zien dat de huidige tijd ons leven steeds meer verrijkt en mogelijkheden biedt om een 'slasher' (m/v) te worden.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onlangs vastgesteld dat tegenwoordig zo'n tien procent van de werkende bevolking er een tweede of zelfs derde baan op nahoudt, terwijl dat twintig jaar geleden nog maar drie procent was. Vaak is dat uit pure financiële noodzaak.

Een andere job erbij zoeken is een pragmatische maar ook creatieve keuze, die bijkomend andere inzichten brengt, zorgt voor meer inkomen, meer balans en uitdaging biedt en daardoor indirect ook een aanwinst kan zijn voor het eigen welbevinden.

Maar dat is niet het enige. Enkele maanden geleden maakte ik bij toeval kennis met de 'slash'-term en ontdekte ik dat ik zelf inmiddels ook bij de tien procent hoor die dit nieuwe predicaat verdient.

Ik was uitgenodigd om een lezing te geven over persoonlijke creatieve ontwikkeling. Tijdens de voorbereiding hiervan kwam ik terecht bij de term 'slasher' en werd mij duidelijk dat ik als docerend schrijver (of schrijvend docent?) ook in de categorie val die snel terrein aan het winnen is.

Ontplooiing
Aan de hand van dit gegeven ging ik mezelf vervolgens vragen stellen. Draagt de huidige keuzemaatschappij bijvoorbeeld bij aan de diverse mogelijkheden van ontplooiing? Heeft dit niet altijd een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de mens? En zijn we in het dagelijks leven niet onbewust continu bezig met het vervullen van diverse rollen?

Pascal Cuijpers

Docent in het voortgezet onderwijs en publicist.

Zo kwam ik er tijdens mijn voorbereiding op de lezing bijvoorbeeld achter dat de term 'slashen' niet alleen voorbehouden is aan het duiden van mensen met meerdere beroepen.

We kunnen dit begrip namelijk in een veel breder perspectief zien en tevens terugvoeren op ons sociale leven.

Kameleon
Want wat blijkt: als mens ben je vanaf je geboorte een sociale 'slasher'. Het feit dat je een persoon bent en participeert in de maatschappij maakt je een kameleon, die feilloos aanvoelt wanneer er een andere, vaak passendere, rol aangenomen dient te worden.

Zo schik ik mezelf al geruime tijd in diverse rollen, waarbij mijn basis-ik, als persoon met een bepaald karakter, altijd aanwezig is maar de sub-ikjes variabel zijn.

Zo dien ik me te allen tijde te schikken in voorkomende (slash)rollen als bijvoorbeeld: zoon / schoonzoon / partner / neef / oom / vriend / kennis / collega / docent / schrijver / sporter / spreker / Facebookvriend én, jawel, Twittercontact.

wat blijkt: als mens ben je vanaf je geboorte een sociale 'slasher' Beeld Lotte Bronsgeest
wat blijkt: als mens ben je vanaf je geboorte een sociale 'slasher'Beeld Lotte Bronsgeest

Daarnaast zien we op commercieel gebied ook het 'slashen' toenemen. Men is continu op zoek naar vooruitstrevende concepten, waarbij soms meerdere ideeën gestroomlijnd worden tot nieuwe zaken waarbij wordt ingespeeld op de uiteenlopende behoeften van de klanten.

Denk hierbij aan de vlucht die de concept-­stores hebben gemaakt, de vele pop-upstores, waaronder tegenwoordig ook musea en restaurants vallen. Of de 'all you can eat'-restaurants, waar je sushi kunt proberen maar ook een gefrituurde uienring met friet kunt bestellen.

De consument wil variëren, experimenteren en personaliseren. En de commercie gaat er als vanzelfsprekend in mee.

Het is dan ook fijn om te mogen concluderen dat het denken in hokjes verleden tijd aan het worden is door de ontstane (keuze)mogelijk­heden en onze eigen flexibele geest en experimenteerdrift.

Vier dit als een overwinning en inventariseer je mogelijkheden op financieel, creatief en sociaal gebied. We zijn immers allemaal acteurs in steeds wisselende rollen.

Het decor mag echter veranderen en het script schrijf je gelukkig zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden