PlusColumn

Een saaie klassieker bestaat niet

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Op Facebook zie je vaak ­foto's van ­vaders die hun zoontjes voor het eerst meenemen naar Ajax. Ook ik, als vrouw, begrijp dat moment voor een vader.

Als ik zo'n foto zie, hoop ik altijd zo dat Ajax eens goed speelt. Dat er wat te juichen valt, dat de vader en de zoon kunnen highfiven of elkaar kunnen omhelzen. De afgelopen jaren werd ik altijd een beetje droevig als ik zo'n foto zag. Ajax speelde vaak slecht. Of saai. Of erger.

Maar laatst zei iemand tegen mij: als je zes bent, bestaat er helemaal niet zoiets als een slechte wedstrijd. En dat is waar. Wanneer dacht je dat nu voor het eerst? Dat je tegen een vriendje zei: dit is een slecht boek? Of een slechte tekenfilm? Of: dit zijn slechte chips?

Toen ik mijn neefje, toen hij zes was, voor het eerst meenam, heeft hij eerst dertig minuten niks gezegd. Zozeer was hij onder de indruk.

Hij weet nu ook ­helemaal niet meer of de wedstrijd goed of slecht was, hij weet alleen maar dat hij voor het eerst met zijn tante naar Ajax ging. Naar de Arena. En dat was sowieso opwindend.

Het is misschien een grote stap, maar zo voelen voor mij de wedstrijden tegen Feyenoord ook altijd. Analytici kunnen die wedstrijden droog­lullen. Ze kunnen zeggen hoe de wedstrijd tegenviel, of hoe Feyenoord tegenviel als Ajax won. Mensen kunnen tweeten hoe saai het is of mij appen vanaf vakantieadressen dat ze hoorden dat ze 'niks gemist' hadden.

Krantenkoppen kunnen schreeuwen van een matig duel, in columns kunnen woorden als 'zielloos' staan.

Voor mij zijn wedstrijden ­tegen Feyenoord altijd bloedstollend. Zoals ik ook niet geloof dat er een waardeloze Woody Allenfilm bestaat, of een tenenkrommend slecht boek van Jay McInerney, zo bestaat er niet zoiets als een saaie klassieker.

Ik ben geen vrouw die zich nog altijd een jongetje van zes voelt, maar sommige gerechten smaken nu eenmaal altijd goed.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden