Han Lips

Een ruzie over een schutting ging eigenlijk over vriendschap

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Mr. Frank Visser doet uitspraak.

Han Lips
Mr. Frank Visser doet uitspraak Beeld SBS 6
Mr. Frank Visser doet uitspraakBeeld SBS 6

Omdat de verkiezingsavond bij de NOS lang zou duren, maakte Lips na de eerste exitpolls een uitstapje naar SBS 6. Rechter Frank Visser - altijd ergens diep in een provincie te vinden - was besteld in Drachten.

Onderwerp van twist was de klassieker onder de burenruzies: een schutting. Die stond al 33 jaar op dezelfde plek, tussen het huis van Freerk en Betty en dat van Christiaan en Janet, maar wel zestig centimeter naast de erfafscheiding.

Omdat Freerk de schutting wilde verplaatsen, wilde Christiaan ineens de immens hoge naaldboom uit de tuin van de buren kwijt, die er ook al 34 jaar stond. Of ze er last van hadden, vroeg Victor Brand, die op huisbezoek was. Janet: "Als je hier koffie drinkt, moet je goed oppassen, anders heb je zo een naald in je kopje."

Uiteindelijk bleek het niet alleen om de schutting te gaan, maar om vriendschap. Sinds Christiaan een nieuwe vriendin had, sprak hij nooit meer gezellig met de buren. Betty moest ervan huilen, en droogde haar tranen met de mouw van haar paarse trui. "Gaat wel weer over hoor."

Meester Frank Visser had bij de zitting weinig woorden nodig. De schutting moest blijven staan waar ie stond. De boom mocht ook blijven. Die stond weliswaar maar 1.80 meter van de erfafscheiding, maar gemeente Smallingerland had toevallig nét andere regels dan de meeste gemeenten in Nederland: de ondergrens lag niet op twee meter maar op vijftig centimeter. Iedereen was tevreden met de uitslag.

Dat was bij de NOS anders. Terwijl de zetelverdeling zich duidelijker aftekende, echode een uitspraak van Visser door Lips' hoofd. "Iedereen heeft het recht om te verhuizen." Oftewel: als het je niet zint, kun je altijd vertrekken.

Lips vroeg zich af hoe het in Smallingerland zou zijn.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden