Han Lips

Een rotsvast geloof, dat blijft voor anderen ingewikkeld

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Kijken In De Ziel.

Kijken in de ziel Beeld NPO2
Kijken in de zielBeeld NPO2

Het is een vertrouwd concept, Kijken in de Ziel. Coen Verbraak interviewt personen uit eenzelfde beroepsgroep en stelt ze persoonlijke en werkgerelateerde vragen.

In de laatste serie van Kijken in de Ziel zit Verbraak tegen­over twaalf religieuze leiders.

Van rabbijnen en imams tot een hindoepriester en hulpbisschop. De eerste aflevering was vooral een kennismaking. Wilde u altijd al dominee worden? Is imam zijn een vak of een roeping? Bidt u elke dag?

De rooms-katholieke zuster Anima begint 's morgens met een uur stille aanbidding. Hulpbisschop Everard de Jong heeft zijn rozenkrans: over een heel rondje doet hij een kwartier. En dat meerdere keren per dag.

Of dat niet te veel tijd kost? "In de auto gaat het makkelijk. Ook als je zelf rijdt, het gaat automatisch."

Predikant Claartje Kruijff heeft met haar puberdochters voor het eten een gebedsritueel met gebaren. Verbraak: "Het doet me een beetje denken aan hoofd, schouders, knie en teen." Kruijff moest erom lachen, Lips ook.

Ook kwam ter sprake welke vragen de religieuze leiders het vaakst krijgen. Bij rabbijn Jacobs waren dat vragen over huwelijksproblemen, bij de bisschop over het celibaat. En bij imam Azzedine Karrat? Wat de link is tussen de islam en IS.

Lips verwacht in de komende uitzendingen, als onderwerpen als abortus en homoseksualiteit aan bod komen, meer scherpte. Maar een rotsvast geloof - welke smaak dan ook - blijft voor anderen ingewikkeld om zich in te verplaatsen.

Toen Verbraak zei dat hij zich niet kon voorstellen dat zuster Anima echt dacht dat een door mensen gemaakte hostie een deel van het lichaam van Jezus Christus was, antwoordde ze: "Het gaat ook niet om voorstellen, het gaat om geloof."

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ook: Coen Verbraak is voorlopig uitgekeken in de ziel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden