Patrick Meershoek artikel roze grootBeeld Artur Krynicki

Een potje met vet is nog geen vetpot

PlusPatrick Meershoek

Hoeveel potjes met vet zal ik in de loop van mijn leven al op de tafel hebben gezet? Eerst als deelnemer met in mijn rugzakje een rol pepermunt en een pakje Sunkist, later als vader met in mijn rugzak een grote fles water, zes pakjes appelsap, vier bananen, zes in folie verpakte broodjes, een verbandtrommel en een uitdeelzak snoep voor de moeilijke momenten.

De avondvierdaagse is een instituut, en een van de weinige tradities in het land waar we nog geen ruzie over maken. Sterker, in Amsterdam mag het evenement zich de laatste tien jaar weer verheugen in een groeiende belangstelling. In de verschillende stadsdelen trekken in de zomer duizenden kinderen zingend en zuchtend door de straten en ommelanden.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat alle organisatoren van de Amsterdamse avondvierdaagsen momenteel slapeloze nachten hebben van de schrikbarende verhoging van de leges die horen bij de evenementenvergunning die nodig is om te mogen wandelen met de kinderen. Waar voorheen een paar honderd euro moest worden neergeteld, is dat nu een bedrag dat kan oplopen tot wel zevenduizend euro.

De prijsverhoging is het gevolg van het nieuwe evenementenbeleid. Het stadsbestuur heeft – terecht – besloten dat organisatoren van commerciële evenementen wel wat meer mogen betalen voor het gebruik van de openbare ruimte. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor ambtelijke ondersteuning, schoonmaak en handhaving.

Maar de organisatoren van de avondvierdaagse zijn geen organisatoren van festivals. Zij vliegen in de maand januari niet samen naar Thailand om daar op het strand zachtjes de oorschelpen te laten masseren van het in de zomer verdiende vermogen. De avondvierdaagse wordt op touw gezet door vrijwilligers die daar geen cent wijzer van worden.

Het stadsbestuur ziet dat ook wel, maar kan geen uitzondering maken op de regel zonder juridische problemen over zich af te roepen. De stadsdelen zitten ermee in hun maag, en proberen te helpen waar zij kunnen. Alle avondvierdaagsen hebben op papier 1999 deelnemers, precies de grens van de volgende verhoging van de leges.

Dat is mooi, maar het is niet genoeg. Het afgelopen jaar lukte het in enkele stadsdelen om de verhoging van de leges terug te krijgen in de vorm van subsidie, maar inmiddels is er een oekaze uitgegaan dat die constructie echt niet meer kan. Er blijft ­weinig anders over dan een verhoging van de bijdrage van de deelnemers.

Het gaat om een paar euro per kind, en toch is het onverteerbaar. De avondvierdaagse doet alles wat iedereen graag wil: kinderen in beweging zetten, saamhorigheid vergroten, plezierige herinneringen kweken aan zomeravonden in de stad. Er moet toch ergens op de Stopera een heel goede of gewiekste ambtenaar te vinden zijn die een financiële sluiproute kan uitstippelen voor dit prachtige instituut?

Reageren? patrick@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden