Han Lips

Een ouderwets compromis in het Sinterklaasjournaal

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het Sinterklaasjournaal.

Sinterklaasjournaal Beeld NPO 3
SinterklaasjournaalBeeld NPO 3

Plichtsgetrouw stemde Lips af op het Sinterklaasjournaal. Er is al heel wat gedoe geweest (de rechtszaak rond de 'blokkeerfriezen', het verwarrende statement van de NTR, de wegversperring van tegenstanders bij het Mediapark), maar het programma vormt toch het epicentrum van een nieuwe, oer-Hollandse traditie: ruziën over de looks van Piet.

Lips houdt zich wijselijk afzijdig van de kwestie en keek dus vooral vanuit professionele nieuwsgierigheid. Hoe probeert de NTR zoveel mogelijk kijkers tevreden te stellen in het mijnenveld dat het Pietendebat is geworden? De omroep ging voor een ouderwets compromis, zo bleek.

Dieuwertje Blok viel met de deur in huis: de stoomboot was vanuit Spanje onderweg met een troep nieuwe ­Pieten. Deze dienders, met ieder een paar roetveegjes op het gelaat, kregen de finesses van hun nieuwe baan bij­gebracht door Hoofdpiet (Lips herkende daarin Niels van der Laan, favoriet van De Kwis).

Hoofdpiet vertelde de jonge garde dat het hun aller­belangrijkste taak was om iedereen in Nederland te verblijden met cadeautjes. Juist dat lijkt Lips een schier onmogelijke taak, maar dromen mag. Huispiet, die al jaren rondloopt in het Sinterklaasjournaal en daardoor al heel wat schoorstenen van binnen heeft gezien, was wel pikzwart. Hoe hij aan rode lippenstift komt, blijft een raadsel.

Dat het Sinterklaasjournaal inspeelde op een heel andere maatschappelijke discussie vond Lips eigenlijk interessanter. Verslaggever Jeroen Kramer nam poolshoogte in Zaanstad, waar Sinterklaas zaterdag zal aankomen. Hij stuitte op hordes toeristen in een souvenirwinkel.

Op de Zaanse Schans trof hij een groep - qua stereotypering wel weer opmerkelijk - Aziatische reizigers. Ze maakten selfies met de molens op de achtergrond. "Smile, everybody, smile!" Zou het een smeekbede zijn?

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden