Han Lips

Een ontroerende ode van Michiel van Erp aan de vrijwilliger

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Leve De Vrijwilliger.

Han Lips
Leve De Vrijwilliger Beeld NPO 1
Leve De VrijwilligerBeeld NPO 1

Donderdag was het de Nationale Vrijwilligersdag en voor die gelegenheid bracht Michiel van Erp bij BNNVara met Leve De Vrijwilliger een ode aan de 4,5 miljoen vrijwilligers die Nederland telt. "Een positieve bijdrage in een lelijke tijd vol cynisme," omschreef hij zijn documentaire woensdag bij Jinek.

En het was zeker een welkom tegenwicht voor het beeld van al die mopperende Nederlanders die elkaar vanwege Zwarte Piet naar het leven staan op de A7 of op Twitter de huid vol schelden.

Die 4,5 miljoen vrijwilligers hebben helemaal geen tijd voor dat soort ongein: die staan bijvoorbeeld elke zaterdag als scheidsrechter op het voetbalveld tussen jonge voetballertjes. Waar ze vervolgens wel weer scheldpartijen van boze ouders over zich heen krijgen, 'maar na twee wedstrijden hoor je dat niet meer', aldus scheidsrechter Nabil.

Van Erp wisselde korte portretjes van vrolijke vrijwilligers af met langere reportages. Bijvoorbeeld over Cor, de overenthousiaste gids van Dierenpark Amersfoort, die feitjes strooide over 'zijn' dieren alsof het apennootjes waren en aspirant-vrijwilligers een dier liet nadoen om te kijken of ze makkelijk uit hun comfortzone te halen waren.

Of over de moestuinvrijwilligers uit Apeldoorn - en alles gefilmd met de milde ironie die Van Erps werk kenmerkt.

Maar de meeste indruk maakte Els, een weduwe uit Den Haag die als onbezoldigd stervensbegeleider al ­zestien mensen naar hun einde had vergezeld. Van Erp volgde haar terwijl ze de terminale Yvonne bijstond. Yvonnes overlijden greep Els duidelijk aan, maar drie ­weken later was ze weer klaar voor de volgende patiënt.

Het was een ontroerende ode. Lips zou ook meteen ­vrijwilligerswerk gaan doen als hij niet elke avond tv moest kijken.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden