Derk Sauer. Beeld Artur Krynicki
Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

Een nieuwe wereldoorlog lijkt afgewend, maar Poetin is nog niet klaar

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Geen ratelende tanks of raketexplosies. De door de VS aangekondigde Russische invasie bleef deze woensdag beperkt tot een massale DDoS-aanval op Oekraïense banken – ook nog via een Nederlandse server.

En iedereen haalde zijn eigen gelijk.

Amerikaanse analisten vierden het als een succes van Joe Biden. Oud-diplomaat John Herbst in NRC: ‘De nieuwe, assertieve Biden brengt Poetin uit zijn evenwicht en maakt het met dreigementen en het vrijgeven van spionagedata de Russen lastig om hun plannen uit te voeren.’

De Russische media daarentegen kunnen hun lol niet op nu de Amerikaanse voorspellingen niet uitkwamen en Rusland deze week juist het terugtrekken van troepen aankondigde. ‘Hoera,’ aldus de hoofdredacteur van staatsmedium RT, Margarita Simonjan, ‘De economie van Kiev is in elkaar gestort – niet zo belangrijk, maar wel lekker. En de teruggetrokken tanks ... die zijn als het moet zo weer terug.’

In Europa werd vooral opgelucht ademgehaald. Op een bloedig conflict midden in Europa zit immers niemand te wachten. Macron kan tevreden zijn dat hij Poetin aan de praat hield en de Duitse bondskanselier Scholz haalde de angel eruit door hardop uit te spreken wat velen dachten maar niet konden of mochten zeggen: ‘Iedereen moet een stapje terugdoen en duidelijk voor ogen houden dat we geen militair conflict willen over een vraag (het Navo-lidmaatschap van Oekraïne) die niet op de agenda staat.’

Een aantal spannende weken en vele krantenkolommen later zijn we feitelijk terug bij af.

Poetin sprak weliswaar uren en uren met wereldleiders en kreeg daarmee het respect waar hij zo naar hunkert, maar ‘spijkerharde toezeggingen op papier’ leverde het niet op. Het Westen en de Navo bleven verrassend eensgezind. Het Oekraïense leger is nu tot de tanden toe bewapend. Als Poetin echt een invasie in gedachten heeft, zal hij zich wel twee keer bedenken.

Zomaar opgeven kan Poetin alleen niet. Daarvoor heeft hij te hoog ingezet. Dus moeten we ons opmaken voor een lange periode van onrust.

Satellietbeelden laten zien dat er ondanks toezeggingen op de grond nog geen sprake is van terugtrekking. Na weken van rust begonnen donderdagochtend de beschietingen weer tussen de door Rusland gesteunde separatisten en Oekraïne. Mogelijk de eerste aanzet tot het formeel annexeren van dit gebied in Oost-Oekraïne dat de Russen toch al onder controle hebben.

Poetin zal de druk erop houden omdat hij koste wat kost wil voorkomen dat Oekraïne slaagt als succesvol Europees land.

Ingeklemd tussen alle geopolitieke belangen zit het land waar het allemaal om draait daarmee met de brokken. De economie ligt in duigen, toeristen komen niet meer op bezoek en de machtige buur Rusland blijft volop mogelijkheden houden om de Oekraïners het leven zuur te maken.

Een nieuwe wereldoorlog – waar sommigen voor vreesden – is afgewend. Maar Poetin is nog lang niet klaar.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden