Patrick Meershoek Beeld Artur Krynicki
Patrick MeershoekBeeld Artur Krynicki

Een nieuwe olifant en een heel oude

PlusPatrick Meershoek

Ik had nergens om gevraagd en ik kreeg er een olifantenweek voor terug. Ik ging eerst op kraamvisite bij een jong olifantje en zijn moeder in de dierentuin en een dag later stond ik aan de andere kant van de stad aan het sterfbed van een oude, zieltogende olifant van gewapend grijs beton.

Artis ging voorzichtig weer open en de gelukkige leden die als eersten naar binnen mochten, hielden uit beleefdheid nog wel even halt bij de Japanse makaken, maar liepen daarna toch in een tamelijk rechte lijn naar het olifantenverblijf. Daar was het jonge olifantje in het gezelschap van beide ouders net begonnen aan een ochtend­wandeling.

Zo’n pasgeboren olifantje is een bezienswaardigheid van­jewelste. Het verbaast me dat de omroep nog niet op het idee is gekomen om zo’n dier een talkshow te geven op de late avond. Het hoeft niet veel meer te doen dan wat appels te eten of een boomstronk door de studio te slepen. Aan een tafeltje lost de viroloog van dienst zwijgend een kruiswoordraadsel op.

Het kan toeval zijn geweest, maar er stonden nu veel moeders met hun kinderen in de kijkvakken. Het had daardoor iets van een grootschalige kraamvisite, met moeder Thong Tai en haar kalf als stralend middelpunt. Misschien waren de moeders gewoon opgelucht dat zij geen kleine vorkheftruck ter wereld hadden hoeven brengen.

Over heftrucks gesproken: een dag later keek ik vanachter een ander hek toe hoe een puin­breker begon met de sloop van parkeergarage Kempering in de Bijlmer. Een oude olifant, die na een intensief leven van een ­halve eeuw moe en der dagen zat in de komende weken definitief tegen de vlakte gaat.

Er is veel te doen geweest over de garage en dat is terecht. ­Kempering was veel meer dan een grote doos om de auto in te parkeren. Zeker in de tweede helft van zijn bestaan was het een multifunctioneel gebouw. Er is gewerkt, er is gespoten en gesnoven, er is gezongen voor de Heer, er is gefeest, er is gesport en er is gekraakt en geslapen.

Er is jaren gesproken over de sloop, maar de laatste jaren moet ook de garage zelf nattigheid hebben gevoeld. Kempering werd onderwerp van een onderzoek naar grootstedelijke gebouwen die niemand mooi vindt en er kwamen erfgoed­specialisten over de vloer om tussen de gribus te speuren naar waardevolle elementen om te bewaren.

Als u nog eens in het ziekenhuis belandt: druk meteen op de bel voor de zuster als zich een erfgoedspecialist aan uw bed meldt. Kempering was niet meer te redden. Het is mooi geweest en het is goed zo. In het hart van de stad begint een kleine olifant aan hopelijk een lang en gelukkig leven, in de Bijlmer blaast een heel oude zijn verhaaltje uit.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden