Opinie

'Een nieuwe lente, een nieuw Amsterdam?'

Amsterdam stond altijd bekend om haar vrije ruimte. Het stadsbestuur benadrukte in het coalitieakkoord dat deze plekken beschermd moeten worden. 'Het is de hoogste tijd dat de gemeente haar belofte nu gaat inlossen.'

Mike VermaakFemke Ravensbergen en Hannah Matkor
Ruigoord, één van de geroemde vrijgevochten plekken. Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP
Ruigoord, één van de geroemde vrijgevochten plekken.Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

Is Amsterdam nog de stad die wij willen? Door opgedreven huurprijzen verdwijnen kleurrijke buurten, kleine ondernemingen en creatieve projecten uit de stad. Er is steeds minder ruimte voor initiatieven die niet door winstbejag worden gedreven. Terwijl Amsterdam altijd bekend stond om haar vrijgevochten plekken, de geroemde rafelranden. Denk aan Ruigoord en het eind vorige jaar ontruimde ADM.

Deze en andere vrijplaatsen vormen het fundament voor sociale en culturele vernieuwingen. Ze dragen bij aan een diverse en inclusieve stad met betrokken en geïnspireerde inwoners. Door minder regelzucht ontstaat ruimte voor creativiteit, zelforganisatie en eigen verantwoordelijkheid.

Helaas worden vrijplaatsen bedreigd. Er moeten 70.000 huizen gebouwd worden in Amsterdam. Natuurlijk, mensen moeten ergens wonen en liever huizen in de stad dan in het groen. En betaalbare woonruimte is schaarser dan ooit. Jammer genoeg is er in de bouwdrift geen plaats voor vrije ruimte, ruimte om te experimenteren, te creëren en te verbinden.

Elke vierkante meter moet zo efficiënt mogelijk worden gebruikt om financieel gewin te realiseren. Dat geldt zowel voor nieuwbouwwijken als voor bestaande wijken. Deze ontwikkelingen druisen in tegen de groeiende wens van de Amsterdammer om de eigen leefomgeving in te richten. Onze authentieke stadscultuur komt hierdoor onder druk te staan.

Essentiële voedingsbodem
Sinds mei 2018 heeft Amsterdam het tot nu toe meest linkse stadsbestuur. De coalitiepartijen benadrukken in hun akkoord, "Een nieuwe lente, een nieuw geluid", de waarde van tegencultuur. Terwijl iconische plekken verdwijnen of bezwijken onder de regeldruk, stellen zij dat de veelbesproken rafelranden beschermd moeten worden.

Hoe gaat de gemeente dat waarmaken? Dat kan door bestaande vrijplaatsen te behouden en ruimte te creëren voor nieuwe vrijplaatsen, bijvoorbeeld door een vast percentage van nieuwe bouwgebieden expliciet te bestemmen voor vrije ruimte. Daarnaast dient de gemeente actief in overleg te treden met burgerinitiatieven, ongeacht op welke manier deze zijn ontstaan. Hierbij moet vooral gekeken worden naar duurzame, sociale en culturele meerwaarde in plaats van alleen economische waarde. Aandacht hiervoor is waar onze stad naar snakt.

Gezien de snelle veranderingen in en rondom de stad is het de hoogste tijd dat de coalitie haar belofte nu gaat inlossen. En niet pas over een jaar want nu wordt de toekomstige stad ingericht. Vrije ruimte is een essentiële voedingsbodem voor onze stad en als deze ruimte verdwijnt, sterft er een stukje authentiek Amsterdam. Pas als de gemeente haast maakt, kun je spreken van een nieuwe lente, een nieuw Amsterdam!

Mike Vermaak (maatschappelijk werker), Femke Ravensbergen (Vrijplaats Bajesdorp) en Hannah Mathkor (tekstschrijver).

Woensdag presenteren de auteurs het Vrije Ruimte Akkoord aan de commissie ruimtelijke ordening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden