PlusColumn

Een lunch met de Boys van 1995

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Kavel. Het is een woord waarbij je iets onroerends voor ogen ziet. 'Kavel, afgebakend stuk grond dat als een geheel in het kadaster is beschreven' meldt het woordenboek bevestigend. Kan het kaler? Niets van vlees, bloed of sentiment.

Maar er bestaan kavels die wél gevuld zijn met menselijke emoties. Eén ervan ging een poos geleden tijdens een veiling van de stichting Spieren voor Spieren onder de hamer. Het 'kavel' in de hoedanigheid van veilingstuk was een lunch met de Boys van 1995, de Ajacieden die in 1995 de Cham­pions League wonnen.

De kopers legden een prachtig bedrag neer voor het goede doel en vorige week beleefden zij, met de door hen genode gasten, een unieke middag. Het mes sneed aan twee kanten. Het is een zeldzaamheid dat de Boys als groep bijeen­komen. Niet iedereen kon ­present zijn.

Zo verbleef het trainersduo Seedorf-Kluivert in Kameroen, had Kanu besognes in Engeland en leverde speurwerk naar Peter van Vossen niets op. Het merendeel was er wel, van het directeursduo Edwin van der Sar en Marc Overmars tot John van den Brom, Michael Reiziger en de jongelieden De Boer.

De afstand tot 1995 was voldoende en de intimiteit van dermate kwaliteit om tot onbekende en zelfs gevoelige ontboezemingen te komen. ­Iedereen kwam aan het woord, diepte zonnige en schaduw­rijke herinneringen op.

Frank Rijkaard vertelde waarom hij zijn voormalige Milanmaatje Donadoni een doodschop moest geven, Sonny Silooy legde in snijdende bewoordingen het verdriet over zijn bijrol uit, Jari Litmanen benoemde liefdevol de rol van materiaalman Sjakie Wolfs, Winston ­Bogarde verklaarde zijn haat-liefdeverhouding tot Louis van Gaal en de trainer zelf gaf zijn twijfels over het welslagen van de finale prijs.

Hoe meer jaren er door de zandloper van Vadertje Tijd lopen, hoe mythischer de ­triomf van 1995 wordt. Dat ­realiseerden de Boys zich ­tussen weemoed en zelfspot en vulden zo het kavel met ontroering.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden