Reza Kartosen-WongBeeld Artur Krynicki

Een linkse directe van de PvdA

PlusReza Kartosen-Wong

De PvdA heeft tijdens de Europese verkiezingen niet alleen klappen uitgedeeld aan politieke opponenten; de overt­uigende winst is ook een keiharde klap in het gezicht van de publieke omroep. Een linkse directe, zogezegd.

Het onzalige idee om een ­debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet te organiseren legde al bloot dat de publieke omroep kampt met creatieve ­armoede. Een debat tussen de leiders van een rechtse en rechts-radicale partij? Alsof dat de enige politieke smaken zijn in Nederland. En alsof Rutte en Baudet niet al genoeg air time kregen.

Ook kwam de onafhankelijkheid van de programmamakers in het geding. Tussen de redactie van Pauw en VVD en FvD was nauw overleg over vorm en inhoud van het debat. Onafhankelijke journalistiek houdt op wanneer politieke partijen de invulling van een televisieprogramma beïnvloeden.

Zelfs in het buitenland was er verbazing over het besluit van de publieke omroep om een ­debat tussen Rutte en Baudet te faciliteren. De gezaghebbende Britse krant The Guardian kopte veelzeggend dat het debat een ‘sham’ was: een schijnvertoning, verlakkerij, bedrog.

Maar de uiteindelijke winst van de PvdA benadrukt nu ­keihard de journalistieke ­incompetentie van de redactie. Die had verzuimd om de leider van de winnende partij uit te ­nodigen voor het debat. Had de redactie niet kunnen bedenken dat de PvdA met Frans Timmermans over een duidelijk Europaprofiel beschikte en dus ook een belangrijke partij voor het debat zou kunnen zijn?

Ook maakt de winst van de PvdA pijnlijk duidelijk dat de ­relevantie van de publieke omroep tanende is. Met veel ­bombarie werd het debat aangekondigd en Nederlandse media droegen dagenlang volgzaam hun steentje bij aan de promotie van deze ‘titanenstrijd’. En toch werd een partij die niet meedeed aan het debat de grootste. De kiezers hadden geen boodschap aan het onzindebat en informeerden zich via sociale media en andere kanalen.

Dat BNNVARA, een ‘linkse’ omroep, het rechtse onderonsje enthousiast faciliteerde, bewijst ook dat de publieke omroep geen ‘links bolwerk’ is, zoals vaak wordt beweerd.

Het debat is het voorlopige hoogtepunt van de verrechtsing van de publieke omroep die al langer gaande is en die het gevolg is van het misplaatste maar door omroepbazen geïnternaliseerde idee dat de publieke omroep ‘te links’ is en rechtse kijkers niet bedient. Het debat was daarmee een politiek correcte keuze, een knieval voor de rechtse kijker.

De winst van de PvdA (én GroenLinks) zou de publieke omroep moeten aansporen om het linkse en progressieve geluid nu eens écht serieus te nemen. Dan doet hij ook recht aan zijn zelf geformuleerde publieke waarden als ‘onafhankelijkheid’, ‘pluriformiteit’ en ‘sociale impact’ en vergroot hij zijn relevantie.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden