Han Lips

Een kookwedstrijd jureren is een hachelijke onderneming

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: van de CupCakeCup tot Downtown Dinner, iedereen zijn eigen kookwedstrijd.

Han Lips
De winnende cupcake van Isa Beeld CupCakeCup
De winnende cupcake van IsaBeeld CupCakeCup

Er was een tijd dat kinderen de koning te rijk waren als ze Michael Jackson of Madonna mochten imiteren in de Miniplaybackshow. Tegenwoordig verdringen ze zich voor een heel ander soort mini-bakshow: de CupCakeCup. Zaterdag was de finale.

Denk André van Duin of Martine Bijl in Heel Holland Bakt, maar dan nog knusser. Patissier Robèrt van Beckhoven zit ook hier in de jury, met al zijn stokpaardjes. Dus zijn ook in de cupcakes de smaken 'niet helemaal in balans', is het deeg niet altijd even goed 'op smaak gebracht' en wordt over het algemeen 'netjes gewerkt'.

Goed bedacht was dat de drie finalisten cupcakes zouden bakken voor premier Mark Rutte. Die wordt in februari vijftig en wil natuurlijk trakteren in de ministerraad.

Journaalverslaggever Xander van der Wulp vertelde de kinderen nog wat over het Binnenhof.

Dat Rutte minstens eens per week Indonesisch eet. (Prompt maakte Isa winnende oriëntaalse cupcakes met pinda en chilipeper). Dat hij zwarte schoenen draagt. (Die warempel terugkwamen in Marsepein Rutte). En dat de twaalf cupcakes voor de ministers precies even groot moeten zijn ("Anders krijgen ze ruzie.") Het was gewaagd dat zo'n voortreffelijke reporter optrad als Ruttes plaatsvervanger op aarde.

Lips vergeeft het hem graag, omdat het resultaat zo zoet was.
Dat jureren een hachelijke onderneming is, bleek vrijdag wel bij Downtown Dinner.

Deze kookwedstrijd gaat tussen drie kandidaten met het downsyndroom. Een deskundige jury gaf cijfers voor het gerecht en de ontvangst, een winnaar tekende zich af. O nee, er moesten nog twee BN'ers proeven.

En waar Frans Duijts een mooi bord eten royaal beloonde met een 8, vond Dave Roelvink het nodig een volgens de jury net iets minder hapje met een 10 te bekronen. Eén van de koks kon het niet langer aanzien en huilde tranen met tuiten over zo veel onrecht. Lips ook.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden