Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Eén kogel, afgevuurd in een vlaag van woede en trots

PlusPatrick Meershoek

De witte rozen in folie liggen nog op straat, naast het gedenk­teken dat een maand geleden werd onthuld in Venserpolder om te herinneren aan het leven van Gondilio Lowland, maar de gedachten onvermijdelijk toch vooral doet uitgaan naar de gewelddadige dood van de pas 19-jarige Amsterdammer, niet ver hier vandaan.

Eén enkele kogel maakte ruim een jaar geleden niet alleen een einde aan Gondilio’s leven, maar herschreef in dat ogenblik ook diens biografie. De jongen die een opleiding volgde tot hovenier en in zijn vrije tijd droomde van een carrière als rapper, ging de boeken in als slachtoffer van vuurwapengeweld.

Zinloos vuurwapengeweld ook nog. Er vallen meer jeugdige doden in de stad, maar doorgaans zijn dat leden van een criminele organisatie die een openstaande rekening met hun leven hebben moeten betalen. Het maakt het verlies voor de nabestaanden niet minder pijnlijk, maar de gewelddadige dood is onderdeel van het gekozen beroep.

In het geval van de schietpartij in Venserpolder was daar geen sprake van. Het ging niet over drugs, niet over wapens, niet over geld, niet over macht. Nee, het was een slepende ruzie over een vriendinnetje die op die bewuste woensdagmiddag leidde tot een dodelijke schietpartij en twee vroegere vrienden veranderde in een dader en een slachtoffer.

Voor de rechtbank deed Ogilvan J. er het zwijgen toe, dus het werd ook niet duidelijk waarom hij die dag met een vuurwapen over straat ging. Het blijft daardoor ook gissen hoe het de beide kemphanen anders zou zijn vergaan, maar het is goed mogelijk dat de strijd om het meisje met een paar klappen over en weer was afgehandeld.

Nu liep het anders. Uit de verklaringen van getuigen komt het beeld naar voren dat Ogilvan het wapen toonde om Gondilio schrik aan te jagen. Die verkeerde in de veronderstelling dat het om een nepwapen ging en stapte lachend op zijn belager af. Ogilvan kon niet meer terug zonder gezichtsverlies te lijden en haalde de trekker over.

Het was een daad met enorme gevolgen. Tijdens de herdenking van de dood van Gondilio was duidelijk zichtbaar en hoorbaar hoe groot het verdriet is bij zijn vrienden en familieleden. Ogilvan hoorde voor de rechtbank veertien jaar tegen zich eisen en kan zich voorbereiden op een lang verblijf in de gevangenis.

Maar het schaderapport is nog langer. De schietpartij met dodelijke afloop zorgt al een jaar voor spanningen in de wijk. Zo is er al twee keer geprobeerd brand te stichten bij de moeder van Ogilvan. Er worden nu voor­bereidingen getroffen om het gezin te verhuizen. In elk geval weg uit Venserpolder, waarschijnlijk zelfs weg uit de stad.

Dus: één kogel afgevuurd in een vlaag van woede en trots, twee levens verwoest en het leven van twee families volledig overhoop gehaald. Kan dat niet in grote letters op de verpakking komen te staan: een vuurwapen maakt meer kapot dan u lief is?

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? Mail naar patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden