Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Een jongetje van negen met een molotovcocktail

PlusTheodor Holman

Een arrestatie in Duindorp, Den Haag. Een jongetje van negen met een molotovcocktail.

Toen ik dit pushbericht ontving, stond ik toevallig in een speelgoedwinkel om te kijken of ik Sinterklaas kon helpen. In mijn hand hield ik mijn mobiele telefoon waarin een moeder aan Sinterklaas had geschreven: ‘Geen wapens! Ook geen waterpistolen, pap!’

Mijn kleinzoon is acht. Vorige week stond ik tegenover hem en hij had een potlood in zijn hand en zei ‘pang’. Uiteraard viel ik – uiterst traag – op de grond, want ik was natuurlijk in mijn buik geraakt en ging vervolgens languit op de vloer liggen en heel eng kijken met m’n tong uit mijn mond, waardoor oma, onhoorbaar voor kleinzoon, fluisterde: “Ik vind dit niet zo leuk, ik ben altijd bang dat ik je op een dag zo vind.”

Als acht-, negenjarige heb ik altijd wapens gehad: klappertjespistolen en rubbermessen, en als mijn moeder in de keuken in de soto roerde, schoot ik haar voortdurend neer. Ook de hond schoot ik – terwijl hij sliep – enkele keren in zijn rug, omdat hij eigenlijk geen hond was, maar een leeuw die het op mij had voorzien.

Wist ik dat het gebruik van echte wapens eigenlijk niet goed was? Ik denk het wel. Maar ik wilde het graag. Ik wilde een held zijn, dus speelde ik voor held. Ik wilde ook graag de voetballer Daan Schrijvers zijn. En Zorro. En Kuifje. En Jerommeke, Pim Pandoer, Dick Bos, Pietje Bell, noem maar op. Ik moest mezelf nog vullen met van alles, om mezelf te worden en uiteindelijk te zijn.

Ik ben dus niet tegen speelgoedwapens, Sinterklaas. Maar die jongen van negen had een Echte molotovcocktail. Hij is te vergelijken met een kindsoldaat. Kanonnenvlees van zuiglam, als het ware.

Ik vrees dat hem fantasie is geweigerd. In de fantasie is de wereld niet Echt. Alles wat niet echt is, vervolmaak je met je fantasie. Je schiet met klappertjes, je maakt de kogels er zelf bij, en je dode moeder blijft roeren in de soto, terwijl de hond wat gaat verliggen. Fantasie is veilig, zolang het fantasie blijft. Maar als er geen fantasie is, als daar geen beroep op wordt gedaan of gedaan kan worden, dan blijft alleen de keiharde werkelijkheid over. Daarin zijn de wapens Echt, de gevangenissen Echt en de doden Echt.

Een kind met zo’n gevaarlijke cocktail is geen Echt kind.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden