Lezersbrief

‘Een Islam Museum in Amsterdam, en dan is Nieuw-West de ideale plek’

Een dependance van het Stedelijk in Nieuw-West? Een veel beter idee is een Islam Museum, schrijft lezer Hendrick Steinvoorte in deze ingezonden brief.

Theater de Meervaart.  Beeld Mats van Soolingen
Theater de Meervaart.Beeld Mats van Soolingen

Theater de Meervaart in Osdorp gaat nieuwbouw plegen, en nog wel in de Sloterplas. In Nieuw-West worden wel vaker met veel tamtam plannen gepresenteerd, waarvan je na verloop van tijd weinig tot niets meer verneemt. Afwachten dus.

Zo is er al langere tijd sprake van een dependance van het Stedelijk Museum. We horen er nog maar weinig van. Toch zal er hier op cultureel gebied ooit iets moeten gebeuren.

Onlangs maakte ik kennis met twee musea, respectievelijk in Parijs en Marseille. Beide met de focus op de kunst en cultuur van de moslim­wereld. Adembenemend mooi van binnen en buiten. Collecties, informatieve brochures in vele talen, educatieve lezingen: alles van het hoogste niveau.

Een soortgelijk museum zou ook in Amsterdam een plaats moeten krijgen, en dan is Nieuw-West de ideale plek. Daar heeft zo’n 50 procent van de bevolking een niet-westerse achtergrond. De overgrote meerderheid is onmiskenbaar de moslimreligie toegedaan.

Getalsmatig is Nieuw-West het grootste stadsdeel met 158.000 inwoners, maar qua cultuur is het duidelijk het armst. Maar er is meer dan zo’n getal als basis om iets te overwegen voor Nieuw-West. Een gerechtvaardigde culturele impuls zou de pijnlijke lacune in het huidige aanbod van kunst en cultuur opvullen en daarmee ook begrip kunnen kweken tussen bevolkingsgroepen. Want laten we wel wezen: wat weten de ‘authentieke’ Nederlanders nu eigenlijk van wat er in de moslimwereld allemaal speelde en speelt en wat er werd en wordt gecreëerd?

Laten we dat plan voor een dependance van het Stedelijk maar even op ijs zetten. Of, dat zou helemaal geweldig zijn, laat het Stedelijk een samenwerking aangaan met het nieuwe iconische Islam Museum.

Wat zou zoiets, ook in algemene zin, een niet te onderschatten bijdrage zijn aan het multiculturele karakter van de hoofdstad van ons land.

De financiering van een en ander kost een lieve duit, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Een retourtje Dubai en het is geregeld.

Voor wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) lijkt hier een schone taak weggelegd.

We wachten af.

Hendrick Steinvoorte, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden