PlusColumn

Een huis is zo veel meer dan een stapel stenen

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Ondertussen, in de keurig onderhouden doorzonwoning van meneer Ferdinand Schampschot, voormalig rijksambtenaar die oud en der dagen zat zich in zijn slaapkamer op zijn dooie akkertje ligt voor te bereiden op zijn naderende overlijden.

"Goedemorgen!"

"Huh? Wie bent u? Wat doet u hier?"

"Een alleszins redelijke vraag. Mag ik mij voorstellen? Bas Knaak, verbonden aan makelaarskantoor Bockelul & Schoeljé. U heeft wellicht van ons gehoord? Wij beschouwen deze buurt als de onze."

"Nee, nog nooit. Maar wat doet u in mijn slaapkamer? Hoe bent u hier binnengekomen?"

"De buurvrouw was zo vriendelijk. Het kan zijn dat ik mij heb voorgesteld als lid van de familie. Maar dat is precies de aard van de relatie zoals wij die bij Bockelul & Schoeljé graag opbouwen met onze klanten. Niet voor niets luidt ons motto: een huis is zo veel meer dan een stapel stenen."

"U komt op een slecht moment. Ik lig hier eigenlijk dood te gaan."

"Dat hoorden wij via onze contacten in de buurt. Een slecht moment, inderdaad, en het nieuws heeft ons op kantoor allemaal zeer aangegrepen, kan ik u verzekeren. Maar wellicht is dit ook het juiste moment om uzelf te bevrijden van de benauwende last van uw aardse bezittingen. U kunt ze per slot van rekening niet meenemen."

"Moet dat zo snel? Ik had de zaken eigenlijk door mijn nabestaanden willen laten regelen. Ik heb nog een verre neef in Oldenzaal."

"U heeft daar natuurlijk het volste recht toe. Ik zie het wel als mijn verantwoordelijkheid u te wijzen op de huidige krapte op de hoofdstedelijke woningmarkt. Een afschuwelijke situatie die schreeuwt om een oplossing. U heeft een deel van die oplossing in handen. In zekere zin houdt u dit huis bezet, terwijl hele volksstammen wanhopig op zoek zijn naar een woning. Ik wil het woord asociaal niet gebruiken..."

"Maar dit is mijn huis! Keurig afgelost in veertig jaar tijd."

"En daarmee feliciteer ik u hartelijk. Hoewel u daarmee feitelijk wel de hypotheekverstrekker en de tussenpersoon een slechte dienst heeft bewezen. Ook zij hebben recht op een fatsoenlijk belegde boterham voor zichzelf en de kinderen."

"Zo had ik het nog niet bekeken. En u wilt de verkoop van mijn huis dus regelen? Het is een heerlijke woning voor een gezin met kinderen."

"Gezinnen met kinderen, daar doen we tegenwoordig niet meer aan, meneer Schampschot. Ik kan u met gepaste trots meedelen dat ons kantoor tegenwoordig optreedt als agent voor een grote Amerikaanse belegger met wie wij een grote liefde voor de stad Amsterdam delen. Eenmaal opgeknapt zal uw huis hopelijk een tijdelijk thuis worden voor expats die in een vreemd land ook maar het hoofd boven water moeten zien te houden. Zal ik de papieren maar meteen voor u in orde maken?"

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden