Han Lips

Een goede instapdocu om de gekte van WOII te begrijpen

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het leven van Hitler.

Het leven van Hitler Beeld NPO 2
Het leven van HitlerBeeld NPO 2

Wie was Adolf Hitler? Het is een vraag die historici zich al sinds zijn ondergang in 1945 stellen en waarop nog steeds geen eenduidig antwoord is gevormd. Zijn cv en de daarbij horende huiveringwekkende cijfers zijn bekend, maar wat vormde zijn karakter?

Was het het vroege overlijden van zijn ouders (op zijn achttiende was hij wees), zijn uiteengespatte kunstenaarsdromen, zijn ongemak in de buurt van de meisjes?

Het zijn vragen die hun actualiteit nog altijd niet hebben verloren. In die zin was het passend dat de Nederlandse première van de documentairereeks Hitler Chronicles plaatsvond op de dag dat het achtuurjournaal opende met nieuws over de invalidenuitkeringen van in Nederland wonende SS-soldaten.

Over de beschermheer van de SS, in feite het privéleger van Hitler, zijn kilometers boeken geschreven. Van die werken zijn de Hitler Chronicles - hier: Het leven van Hitler - een adequate samenvatting. En daarmee zijn de vier afleveringen meteen noodzakelijke kost voor wie iets van de gekte van de Tweede Wereldoorlog wil begrijpen.

Voor wie zich al eerder verdiepte in Hitlers leven bevatte de eerste aflevering weinig nieuws, maar voor wie meer wil weten dan de grote lijnen uit de geschiedenisboekjes, is het een nauwkeurig gedocumenteerd instapdocument.

Dit komt mede door de soms haarscherpe beelden die Hermann Pölking bijeenbracht. Voor 40 procent nooit eerder vertoond, schrijft hij in zijn aanprijzing. Lips wil het best geloven, al is het maar omdat hij op Netflix net de formidabele serie Hitler's Circle of Evil bekeek. Daarin spelen alle handlangers, hielenlikkers en andere profiteurs rondom de Führer de hoofdrol.

Wie de twee series samenvoegt, ziet helder voor zich welke maniakale waanzin de brandstof was van de nietsontziende Duitse oorlogsmachine.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden