Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Een goed idee voor een ander

Plus

Ik kwam - het zal in 1990 zijn geweest - in café Welling de journalist Henk Hofland tegen. Ik bewonderde hem. "Wat zie je er uit?" zei hij.

"Ik ben aan het afvallen," zei ik.

Henk liet zich een jonge jenever bestellen, vroeg me met een knik op de vrije stoel naast hem te gaan zitten en zei: "Luister, schrijf hier niet over. Er zijn drie onderwerpen waarover je niet mag schrijven. Dat je afvalt, wat je gisteren op de televisie hebt gezien, en dat je geldproblemen hebt."

Ik knoopte het in mijn oren, maar waarom mocht ik niet schrijven dat ik aan het afvallen was? "Omdat niemand weet hoe je eruitziet. Het is een non-probleem. Lezer, ik val af. Nou schrijver, ik kom aan."

Hij vond het stom dat ik het niet begreep. "Maar Henk, jij hebt zelf vier artikelen in HP/De Tijd geschreven over het stoppen met roken..."

"Dat was heel goed van mij. Het roken van sigaretten is magisch en het stoppen ook."

Waarom dat heel goed was van hem en waarom het allemaal magisch was, legde hij niet uit. Dus ik zei: "Maar Henk, stoppen met roken is toch net zoiets als afvallen?"

Waarop Henk zei: "Grote kunstenaars roken, Holman. Die vallen niet af!"

Het vreemde is dat ik nu heel graag over 'afvallen' wil schrijven, maar de stem van Hofland die ik hoor, zelfs nu hij een tijdje dood is, geeft me ­direct een schuldgevoel. Zo wijst mijn vader me ook nog een paar keer per dag terecht.

Er staat overigens een andere anekdote tegenover die ik nu met enige schaamte opschrijf. Twintig jaar geleden zat ik tegenover Martin Bril in een restaurant waar we met aan paar anderen aan het eten waren. "Waarom eet je niet?" vroeg Bril.

"Ik ben aan het afvallen."

"Daar moet je een boek over schrijven. Een kookboek. Met recepten en al. Met mooie verhalen. Daar verkoop je er gegarandeerd zestigduizend van."

"Als ik niets eet, heb ik daar niet echt een receptuur van," zei ik in een poging snedig te zijn.

Bril vond dat juist leuk. "Een goed geschreven recept van niks. Dat wil ik wel lezen."

Ik ging met dit idee naar mijn uitgever en vertelde hem over het plan van Bril.

De uitgever luisterde aandachtig, keek me aan en zei: "Het lijkt me erg leuk als ­Martin Bril dit boek wil ­schrijven. Ik zal het hem ­vragen."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden