Lezersbrief

‘Een gemiste kans: NH Nieuws is nooit gehoord over AT5'

De redactie van NH Nieuws is in de strijd om de concessie in Amsterdam nooit gehoord. Een gemiste kans betoogt Jacky de Vries, hoofd NH Nieuws in deze lezersbrief. 

Beeld ANP

In een opiniestuk vorige week schreven Marcel van den Heuvel en Pia van den Berg dat AT5 een regionale omroep moet worden. AT5 losweken van NH Nieuws is een slecht idee. Er is behoefte aan betere lokale journalistiek en om dat in de stad te bereiken moeten NH en AT5 juist samen optrekken.

In de strijd om de concessie in ­Amsterdam is er veel over de regionale omroep NH Nieuws gepraat. De redactie is nooit gehoord. Een gemiste kans: hiermee wordt een sleutel tot een oplossing overboord gegooid. Ernstiger wordt het nu er stemmen opgaan om van AT5 een regionale omroep te maken, terwijl er juist behoefte is aan meer lokaal nieuws.

Het beeld dat wordt geschetst van NH Nieuws, voorheen RTV NH, roept verbazing op binnen de redactie. De omroep van jaren geleden, die een slap aftreksel leek van Hilversum, bestaat allang niet meer. NH Nieuws is ontwikkeld tot een volwassen, eigentijdse en innovatieve nieuwsorganisatie die zich manifesteert via lokale online nieuwsplatformen.

De lokale nieuwsvoorziening in Nederland staat onder druk. NH Nieuws steekt veel geld en middelen in lokaal nieuws. Met succes. Er is een methodiek ontwikkeld waarin we samenwerken met lokale omroepen. Hierin lopen we ver voor op de andere regionale omroepen en het is een uiterst nuttige besteding van publiek geld.

Door de samenwerking bereiken we een zo optimaal mogelijke synergie, waardoor meer geld naar de inhoud gaat. Door met lokale omroepen nieuwsredacties op te zetten, komen onze verslaggevers op plekken waar voorheen niemand kwam. Daarnaast besteden we veel geld aan diversiteit en opleidingen van lokaal talent.

Bevlogenheid

Door alles wat gezegd is, lijkt het alsof NH het probleem is van AT5. De kritiek op de structuur is terecht en die moet beter. Een pluim was echter ook op z’n plaats geweest. Door alle kritiek lijkt iedereen vergeten te zijn dat AT5 dankzij NH Nieuws nog bestaat en dat we veel energie en middelen hebben gestoken in de lokale omroep. Uit overtuiging. De gemeente was destijds zelfs de initiator, om kosten te besparen.

NH Nieuws heeft veel van AT5 geleerd. De bevlogenheid en het vakmanschap hebben we opgezogen en stellen we als voorbeeld bij de vorming van de edities in de regio. AT5 kan ook veel van NH Nieuws leren. Onze werkwijze zorgt ervoor dat onze verslaggevers dieper in de haarvaten van de samenleving zitten. Dat kan ook in Amsterdam, dat meer is dan de Stopera: in de buurten liggen nog veel verhalen. Meer efficiency bereiken, zodat we meer journalisten de stad in kunnen sturen. Zet de verhoudingen niet op scherp, maar geef ons ruimte om het beter te doen.

Meer lokaal nieuws

De ‘rekensom’ van Van den Heuvel kan twee dingen impliceren. NH Nieuws verspilt middelen en kan gemakkelijk gehalveerd worden – daar zijn geen argumenten voor. Of: we trekken een blik verslaggevers uit de regio om aan Amsterdam toe te voegen. Alsof Amsterdam belangrijker is dan de Beemster en de Noordkop, omdat er meer mensen wonen. Een bijzondere gedachte.

Het is praten voor de bühne: ondoordacht en zet de verhoudingen tussen AT5 en NH onnodig op scherp. Erger nog, het riekt naar Amster­damse arrogantie en leidt tot verspilling van gemeenschapsgeld. Het

bedenken van een extra regionale omroep is een slecht idee. Het extra geld dat Van den Heuvel wenst zal grotendeels opgaan aan het optuigen van een extra organisatie. Meer verslaggevers en meer lokaal nieuws heeft de samenleving nodig.

Loop uit de vergaderzaal en kom kijken. Het uitgeefmodel van NH Nieuws is een voorbode voor een nieuw bestel waarin regionaal en lokaal samensmelten. De voormalige regionale omroep als facilitair bedrijf voor sterke lokale nieuwsredacties, zoals AT5. Laten we geen energie meer steken in luchtfietserij, maar alles op alles zetten om dit mogelijk te maken. Voor het publiek.

Jacky de Vries, hoofd NH Nieuws

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden