Han Lips

Een gedeporteerde vader wacht op zijn zoontje 'aan de andere kant'

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Muur.

null Beeld Vara
Beeld Vara

Menno Bentveld zoekt muren op. Muren die mensen van elkaar scheiden: vaders van kinderen, mannen van hun vrouwen. Aan de grens van Mexico staat zo'n kille omheining, als een surrealistische streep door de rekening van arme Mexicanen die dromen van een betere toekomst in de USA of hereniging met dierbaren.

Ze zijn er, als illegaal, gedeporteerd, na te zijn opgepakt bij het negeren van een stoplicht of bij een razzia in een supermarkt - winkelketens die niet zelden draaien op hun goedkope arbeidskracht. 'Muren veranderen mensen en maken van vrienden vijanden,' leerde Bentveld tijdens zijn omzwervingen voor De Muur.

Bij de muur in Tijuana wacht een uit Californië gedeporteerde vader op zijn zoontje, die met zijn moeder 'aan de andere kant' is achtergebleven. Ze kunnen elkaar net met hun vingers door het staaldraad aanraken.

Verderop maakt een lotgenoot zich op voor een vierde poging om zijn kinderen in Las Vegas te bereiken: een voettocht door de woestijn, met adders op de loer. Hij heeft gespaard voor flesjes serum; vier slangenbeten kan hij overleven. Zo niet, dan wacht hem een anonieme steen op een kerkhof voor hen die het niet gehaald hebben.

Onmenselijk? Aan 'de andere kant' vrezen zowel Amerikanen als Mexicanen een chaos als de muur valt. Een Amerikaanse ijzervreter vergelijkt de overstekers met terroristen, dieven en inbrekers. 'Daar laat je toch ook de deur niet voor openstaan?' Om zo'n man zou Lips nu graag een muurtje bouwen.

Wilt u reageren op dit artikel? Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden